Thuis

Dit is geen plastic! O wacht toch wel…

28 februari 2023

Steeds vaker krijg ik foto’s binnen van producten waarop een claim staat over de afwezigheid van plastic en de vraag wat het product dan wel is. Helaas is de claim vaak gewoon niet waar of in ieder geval sterk overtrokken…

Onlangs kreeg ik bovenstaande foto binnen. Hier staat met grote letters op dat het GEEN plastic is. Maar zoals de lezer terecht opmerkte, het leek er toch wel verdacht veel op.

Op de verpakking staat de website naturalbag.nl genoemd. Het eerste wat je ziet als je de website openklikt is de zin ‘… biobased en 100% composteerbare draagtassen gemaakt van biobased plastics, boomvrij PaperWise papier’. Biobased wil zeggen dat het gemaakt is van biomassa zoals suikerbieten of maiszetmeel. Het product is echter nog steeds plastic. De claim dat het geen plastic zou zijn is dus niet waar.

Op de foto die ik kreeg kan ik het niet zien, maar het zou kunnen dat er een kiemlogo op staat. Plastic met een kiemlogo mag in veel gemeentes worden gebruikt om GFT-afval in te doen en mag daarna dan ook mee de GFT-bak in.

Staat er geen kiemlogo of Okcompostlogo op?

In dat geval moet je volgens milieucentraal de zak bij het restafval en niet bij het plastic afval weggooien. De composteerbaarheid maakt bij de verbranding van het restafval niet meer uit.

Vind je dit een interessant onderwerp? Bekijk ook mijn blog over wegwerpluiers met groene claims.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *