DIY | Kids | Thuis

Duurzamer feestje is vooral veel minder gedoe

17 februari 2020

Vorig jaar vierde mijn man zijn verjaardag. Bij de uitnodiging typte hij iets in de trant als ‘laat even weten of je mee-eet’. Het resultaat was dat het eruit zag alsof we restaurantje aan het spelen waren met drie grote tafels in de woonkamer (de eettafel, een bureau en een oude ikea-tafel die voor dit soort gelegenheden in elkaar wordt gezet).

Omdat ik plastic bordjes vervelend vind eten besloten we maar gewoon meer borden en glazen te kopen (dezelfde als ik al had) bij de lokale Blokker. Na afloop gingen deze in een doos de kast in. Bij elke gelegenheid dat we veel gasten hebben zoals een verjaardag komt de doos uit de kast en heb ik alle spulletjes die we nodig hebben. Dit scheelt heel veel tijd en planning. Ik hoef niet meer te bedenken hoeveel borden/bekers/bestek ik al heb en hoeveel ik bij moet kopen, maar pak domweg de juiste doos uit de kast. Hetzelfde geldt voor versieren. Ik heb pakweg 3 slingers met gekleurde vlaggetjes die voor elke gelegenheid voldoen i.p.v. slingers met teksten en getallen. Een typisch geval less = more. Minder spullen, minder gedoe, geschikt voor meer gelegenheden en ik houd meer tijd over.

Natuurlijk kun je het nog veel beter aanpakken, maar laten we beginnen met drie praktische kleine stapjes:

  1. Als je versiering koopt zoals vlaggetjes ga dan voor zo generiek mogelijk (zie foto bovenaan) dus geen teksten als ‘ happy birthday’ of aanduidingen van de leeftijd (zie foto onderaan) zodat je ze altijd kunt gebruiken
  2. Geen wegwerpplastic maar degelijke borden, bekers etc. die je altijd kunt gebruiken. Let op het wordt pas duurzaam als je dingen vaak kunt gebruiken, plastic voor papier inruilen schiet bijvoorbeeld niet zo veel op. Hetzelfde geldt voor tafelkleden.
  3. Geef cadeausuggesties als daarom gevraagd wordt zodat de dingen die je krijgt ook echt gebruikt worden.

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *