Kids

Een duurzamer kraampakket?

23 februari 2024

Onlangs kreeg ik een nieuwsbrief van mijn zorgverzekeraar. Een van de punten die ze onder de aandacht brachten was dat ze vanaf nu een duurzamer kraampakket zouden leveren aan zwangeren. Al bij de zin ‘Je krijgt dit duurzamere kraampakket in een milieuvriendelijke kartonnen doos.’ begon ik me achter de oren te krabben. Ik besloot hier verder in te duiken en op de pdf met meer informatie over de inhoud van het pakket te klikken.

Doos

Laten we beginnen met de kartonnen doos. Een kartonnen doos is de meest standaard manier om een pakket te verzenden dus dat specifiek benoemen riekt naar greenwashing. Volgens de extra informatie heeft de doos een FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council), maar staat dat niet op vrijwel alle kartonnen dozen?

Matrasbeschermer

Het volgende item dat wordt genoemd is een wasbare onderlegger (matrasbeschermer). Dit is wel degelijk duurzamer omdat het hier om een herbruikbaar product gaat in plaats van een wegwerpproduct. Jammer genoeg staan de maten er niet bij, maar ik stel me voor dat je dit de komende jaren kunt gebruiken als matrasbeschermer van een kinderbed voordat het kind in kwestie zindelijk is. Het duurzaamheids-argument geldt natuurlijk alleen als het daadwerkelijk hergebruikt gaat worden na de bevalling.

Handgel & alcohol

De handgel en alcohol is van hetzelfde merk en uitvoering als ik jaren geleden heb ontvangen. Ook hier vroeg ik me af wat er nu dan zo duurzaam aan was. Volgens de begeleidende pdf is het dierproefvrij. Dit lijkt me logisch omdat het of onder ‘cosmetica’ valt waarbij in Europa al een dierproefverbod bestaat sinds 2013, en anders onder ‘was- en schoonmaakproducten’ waarbij volgens de branchevereniging NVZ (Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten) geen dierproeven worden gedaan.

Watten

De watten zijn van 100% biologisch katoen. Dit zie je bij steeds meer kleding en producten waar katoen in zit.

Maandverband & kraamverband

Dit is biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Superleuk, maar het zal toch bij het restafval moeten.

Wasbare stretchbroekjes

Ook bij mijn oudste (inmiddels 9) zaten er al 2 stretchbroekjes in het kraampakket. Ik heb oprecht geen idee wat duurzamer is aan deze variant.

Navelstrengring

In alle kraampakketten die ik heb gebruikt zat een navelklem en geen ring. In de begeleidende pdf staat dat het babyvriendelijk is. Daar kan ik me iets bij voorstellen omdat het veel en veel kleiner is en dus minder zal schuren en irriteren. Het milieuvriendelijk wordt niet uitgelegd. Het zou gaan om een natuurlijk materiaal, maar wat voor materiaal dat dan is wordt niet benoemd.

Wondkompressen

Hier staat eerlijk in de omschrijving dat er geen goed alternatief is. Hier is dus niets verandert.

Handzeep

Hier is om de ingrediƫnten gelet en geen kleur- & geurstoffen e.d. toegevoegd.

Overall: Ik vind alleen de wasbare matrasbeschermer is een opsteker, mits je die na de bevalling blijft gebruiken. Verder zie ik geen verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *