Food | Thuis

Een milieuvriendelijke anti-aanbaklaag op mijn koekenpan?

10 februari 2020

Afgelopen week kocht mijn man een koekenpan. Mijn oog viel op de verpakking met teksten als ‘ fair cooking’ en ‘ Eco friendly’. Wat zou er dan zo milieuvriendelijk aan deze koekenpan zijn? En is deze claim hard te maken? Ik ging op onderzoek uit.

Nadat ik de verpakking in meer detail bekeek bleek het om ‘een milieuvriendelijke extra harde anti-aanbaklaag’ te gaan. Deze antiaanbaklaag is gemaakt van greblon. Maar wat is dat?

Een snel onderzoekje leert dat ‘Greblon’ een merknaam is. In de pan zit Greblon C3+, en deze code bestaat uit de merknaam plus de ‘C’ van ‘cookware’ (oftewel een koekenpan), 3 lagen en versterkt met keramiek. Op de website van Greblon (pdf download ‘GREBLON® C for Cookware – Enjoy cooking on a daily basis (EN)’ dd 2/7/2020) wordt gesproken over ‘highly efficient PTFE coating with ceramic reinforcement’. PTFE is polytetrafluoretheen oftewel teflon (een andere merknaam).

Door keramiek toe te voegen wordt de anti-aanbaklag krasvaster en kan deze hogere temperaturen aan. Hierdoor zal een pan dus langer mee gaan en ik vermoed dat dat het ‘eco friendly’ van deze pan is. Maar waarom zetten ze dat dan niet gewoon op de pan?

Overigens bevalt de pan prima! 🙂

NB Op de verpakking staat ook vermeld dat er geen PFOA in het product zit, maar dit mag er volgens de wetgeving niet inzitten.

Only registered users can comment.

  1. Ik lees net in een artikel uit de volkskrant van za. 5 aug. dat Teflon gevaarlijke stoffen zoals Pfas bevat, dit is bekend natuurlijk. Ik heb deze pannen ook, bevallen heel goed idd. Maar in uw artikel zie ik dat het nog steeds Teflon wordt gebruikt, met keramische verstevinging dan. Dus nog steeds niet goed, vooral niet droog op het vuur zetten dus. Pannen van het merk Greenpan zijn veiliger volgens de onderzoeker…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *