Food | Thuis

Een milieuvriendelijke anti-aanbaklaag op mijn koekenpan?

10 februari 2020

Afgelopen week kocht mijn man een koekenpan. Mijn oog viel op de verpakking met teksten als ‘ fair cooking’ en ‘ Eco friendly’. Wat zou er dan zo milieuvriendelijk aan deze koekenpan zijn? En is deze claim hard te maken? Ik ging op onderzoek uit.

Nadat ik de verpakking in meer detail bekeek bleek het om ‘een milieuvriendelijke extra harde anti-aanbaklaag’ te gaan (zie rechterfoto). Deze antiaanbaklaag is gemaakt van greblon. Maar wat is dat?

Een snel onderzoekje leert dat ‘Greblon’ een merknaam is. In de pan zit Greblon C3+, en deze code bestaat uit de merknaam plus de ‘C’ van ‘cookware’ (oftewel een koekenpan), 3 lagen en versterkt met keramiek. Op de website van Greblon (pdf download ‘GREBLON® C for Cookware – Enjoy cooking on a daily basis (EN)’ dd 2/7/2020) wordt gesproken over ‘highly efficient PTFE coating with ceramic reinforcement’. PTFE is polytetrafluoretheen oftewel teflon (een andere merknaam).

Door keramiek toe te voegen wordt de anti-aanbaklag krasvaster en kan deze hogere temperaturen aan. Hierdoor zal een pan dus langer mee gaan en ik vermoed dat dat het ‘eco friendly’ van deze pan is. Er zit namelijk nog gewoon teflon in. Maar waarom zetten ze dat dan niet gewoon op de pan?

Overigens bevalt de pan prima! 🙂

NB Op de verpakking staat ook vermeld dat er geen PFOA in het product zit, maar dit mag er volgens de wetgeving niet inzitten.

Edit oktober 2021: Benieuwd hoe deze pan na meer dan een jaar bevalt? Lees dan de follow-up!

Only registered users can comment.

 1. Ik lees net in een artikel uit de volkskrant van za. 5 aug. dat Teflon gevaarlijke stoffen zoals Pfas bevat, dit is bekend natuurlijk. Ik heb deze pannen ook, bevallen heel goed idd. Maar in uw artikel zie ik dat het nog steeds Teflon wordt gebruikt, met keramische verstevinging dan. Dus nog steeds niet goed, vooral niet droog op het vuur zetten dus. Pannen van het merk Greenpan zijn veiliger volgens de onderzoeker…

   1. Teflon is niet eco friendly, de pfas stoffen zijn door de mens gemaakt en breken niet af nadat ze in de natuur belanden. Kijk Dark Waters als voorbeeld hoe kwalijk deze stoffen zijn. Wij zijn voor plaatstalen pannen van DeBuyee gegaan, gaat een leven mee zonder chemische stoffen die in de natuur komen.

    1. Hoi Martijn, het ging inderdaad om een staaltje ‘greenwashing’. Het enige duurzame wat ik eraan kon ontdekken was dat het krasvaster was dan ‘gewoon’ teflon en daardoor wellicht wat langer meegaat. Zoals in het follow-up artikel beschreven staat hebben we onlangs een gietijzeren skillet gekocht van het merk Petromax waarvan ik verwacht dat het net als jouw DeBuyee pannen een levenlang meegaat. Nog veel kookplezier gewenst!

 2. Greblon is een nieuw soort PTFE, en kan temperaturen aan van 450°C, terwijl gewoon teflon uiteen valt vanaf 260°C.
  De naam PTFE duid op de kunststofcoating, maar teflon is vervangen door Greblon wat de temperatuur verhoogt, en gen giftige dampen meer veroorzaakt.
  Verder zijn er pannen van het merk Sola stonehenge en het merk TVS die een antikleeflaag bezitten van plantaardige oorsprong (giftig of niet, weet ik niet).
  Met Greblon is er ook een Sola fair coocing en de serie van het merk Habonne.
  Greblon = teflonvrije PTFE coating.

  1. Beste Geert, dank voor je reactie! ‘Teflon’ is een van de merknamen voor PTFE. Iets als een teflonvrije PTFE coating bestaat dan ook niet. In de Greblon pan zit gewoon PTFE aka teflon (zie ook referentie in de originele blogpost) maar er is keramiek toegevoegd waardoor de eigenschappen inderdaad veranderen. De greblon-pannen kunnen inderdaad hogere temperaturen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *