DIY | Uit

Gratis uitje: planetenpad Utrecht

11 mei 2023

Tientallen keren heb ik op het Domplein voor het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht (UU) gestaan. Ik kreeg er eens een rondleiding als nieuwe medewerker van de universiteit. Ging er naar bijeenkomsten, promoties en was er zelfs een keer paranimf. Op de grond voor het gebouw ligt een grote zon. Ik nam altijd aan dat het met het logo van de UU te maken had (een zon) omdat het motto ‘Sol Iustitiae Illustra Nos’ (Zon der gerechtigheid verlicht ons) van de universiteit er omheen staat. Ik was dan ook blij verrast toen ik er vorig jaar achter kwam dat deze zon deel uitmaakt van een planetenpad. Dit pad is een schaalmodel van ons zonnestelsel en loopt van de zon naar Neptunus. Hoog tijd om dat eens te lopen!

Zoals gezegd begonnen we op het Domplein voor het Academiegebouw bij de zon. Zowel de planeten als de afstanden zijn op een schaal van 1: 1.000.000.000. Elke meter die je loopt is dus 1 miljoen kilometer.

De eerste planeten zijn meteen te vinden in de Lange Nieuwstraat en de Korte Nieuwstraat. We moesten even teruglopen omdat ze een beetje verstopt zitten en een stuk kleiner zijn dan de zon. Ook is niet alles aan dezelfde kant van de straat :-).

Mercurius vind je meteen op de hoek, Venus tussen de regenpijpen van nummer 8 en 10 van de Korte Nieuwstraat. Arde aan de andere kant van de straat bij nummer 125 naast een raam en regenpijp. Mars bij het Abraham Dole Klooster.

Nadat we deze planeten hadden gevonden liepen we verder naar de de Absterderbrug (brug tussen de Nieuwegracht en de Maliesingel). Deze ligt vlakbij het spoorwegmuseum en Zonneborgh. Hier vonden we Jupiter. Jupiter is een grotere planeet en dus makkelijker te vinden!

Vervolgens liepen we over de oosterspoorbaan. Hier hangt ook Saturnus ter hoogte van een grote studentenflat. Online vonden we een adres maar Saturnus hangt bij het fiets/voetpad waar we overheen liepen vlak voordat het over de Venuslaan heenloopt. Ook de ring van Saturnus is duidelijk zichtbaar.

Vervolgens liepen we langs de Kromme Rijn. Tussendoor dronken we koffie bij ‘de Moestuin’. Uranus hangt onder het viaduct (we liepen aan de andere kant van de Kromme Rijn, dus zijn even overgestoken voor de foto).

De laatste planeet Neptunus is bevestigd op een grote kei bij Rhijnauwen. We liepen nog een klein stukje verder naar de pannenkoekenboerderij om te vieren dat we alle planeten gevonden hadden. Daarna namen we bus 41 terug naar het centrum.

De route was erg leuk omdat het voor een groot deel langs de Kromme Rijn loopt en door veel groen. Een deel van de route kun je ook per fiets of kano afleggen. Onderweg is er genoeg te doen en te zien. Behalve de groene specht dan, die hebben we alleen gehoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *