Kids | Persoonlijk | Thuis

Hoe het spelotheek-idee een speelgoedkist werd: deel 2 (de kist)

18 november 2021

Een van de 20 dingen voor 2020 was het openen van een spelotheek. Het idee verdween naar de achtergrond, totdat ik een oproep las wie er een speelgoedkist in de voortuin wilde plaatsen. Over het papierwerk wat hiermee gemoeid was schreef ik deel 1. In september was het dan eindelijk zover! Ik kreeg een bericht, anderhalve week later zou ik mijn bouwpakket mogen ophalen voor de speelgoedkist. Na enkele maanden vertraging was het dan zover!

Ik vertrok op de bakfiets naar de uitgiftelocatie waar ik tussen 4 en 6 het pakket kon ophalen. Ik was er kwart voor 5 maar de mascotte die voor de feestelijke gelegenheid aanwezig zou zijn was al vertrokken. Wel was er nog meer dan genoeg taart :).

Op de uitgiftelocatie kreeg ik de vraag waar mijn auto stond. Er zou dan een sterke man worden gevraagd het pakket in de kofferbak te tillen. Er werd wat gefronst toen ik zei dat ik op de fiets was, maar het pakket paste makkelijk, net als de bal, stoepkrijt en vlieger die ik meekreeg. Uiteindelijk was ik ook blij dat ik ‘ te laat’ was want de sterke man in kwestie wist me te melden dat het pakket uit twee delen bestond. De dames hadden tot die tijd slechts 1 pakket per persoon meegegeven 🙁

Bij het goed bekijken en de mondelinge instructies bij het ophalen was ik een beetje teleurgesteld. Het ging namelijk om ruw hout wat eerst allemaal geschuurd zou moeten worden omdat er enorme splinters aan zaten en het sap liep nog uit het hout. Omdat het hout niet behandeld was zou ik het ook nog moeten bewerken om er voor te zorgen dat het buiten enige tijd zou overleven. Mijn man wist me voor te rekenen dat met een voorzichtige schatting ik zeker twee uur aan het schuren zou zijn en enkele liters beits nodig zou hebben. Ook was de deksel volgens de bouwtekening los. Omdat deze van steigerplanken gemaakt zou worden zou dat erg groot, massief en zwaar zijn. Ik vreesde daarom dat het pakket niet geschikt zou zijn voor kleine kinderen.

Daarom besloot ik uiteindelijk een deel van de onderdelen te gebruiken maar ook een deel aan te passen. Ik besloot de volgende aanpassingen te doen:

0 De bovenkant en zijkanten maakte ik van overgebleven rabatdelen van ons tuinhok. Hierdoor loopt het water er vanaf en hoefde ik niet te beitsen. Ook hoefde ik alleen te schuren bij de zaagsnedes.

0 Ik maakte de deksel scharnierend. Hierdoor hoeft deze er niet afgetild te worden en raakt deze niet of de auto of kwijt 🙂

0 De bodem staat iets onder een hoek zodat het vocht in de kist makkelijker wegloopt

Als gevolg van de keuzes die ik maakte en de materialen die ik beschikbaar had zijn de afmetingen natuurlijk ook iets anders, maar er past meer dan genoeg in! Mijn buitenspeelgoedkist is geopend!!

Wil je buitenspeelgoed lenen, gebruiken of doneren? Door de hele stad staan/verschijnen buitenspeelgoedkisten zoals deze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *