DIY | Thuis

Meubels zepen

9 maart 2020

Enkele jaren geleden kochten we een bed van gezeept eiken. Door de verzeping is de kleur veel grijzer dan ‘normaal’ eiken. Eikenhout krijgt echter in de loop van de tijd een gelige kleur onder invloed van licht. Daarom werd het echt tijd om wat onderhoud te plegen aan dit meubel. Bovendien zaten er wat lelijke plekken op de nachtkastjes (kringen van een glas) en heb ik blijkbaar eens mijn benen ingesmeerd met zonnebrand…. (zie ‘voor’ foto hieronder).

Ik besloot contact op te nemen met de leverancier om te horen welke zeepoplossing ik precies moest gebruiken om het gezeepte eiken te reinigen/onderhouden en of ze dit konden leveren. Helaas kreeg ik te horen dat de fabriek niet meer bestaat en de leverancier het ook niet meer op voorraad had. Daarom besloten we na een online zoektocht naar de verschillende mogelijkheden ‘Deense zeepvlokken’ bij Matser te bestellen.

We maakten een zeepoplossing en behandelden hier het bed mee. Deze namen we af met een vochtige doek (hier weken we wat af van de voorgestelde methode). Na een pauze maakten we een meer geconcentreerde oplossing en zeepten het bed opnieuw in waarna we het schuim eraf haalden met een droge handdoek (zie schuimfoto bovenaan).

Het resultaat is dat ons bed weer dezelfde kleur heeft als toen we het kochten. Het zepen was best een leuke klus en veel maar dan ook veel minder werk als wat we bij een andere afwerking als ‘lakken’ zouden moeten doen (afschuren, meerdere keren lakken…). Bovendien hebben we geen last van vervelende geuren van schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld lak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *