Kids | Persoonlijk | Uit

Ons hele wagenpark is elektrisch (of HPV)!

19 januari 2023

We hikten er al een jaar tegenaan… Ons autootje voldeed niet meer. We pasten er niet in met het hele gezin, omdat er te kort gordels op de achterbank zaten. De vraag die we ons een jaar lang stelden was wat we er aan gingen doen. Deden we de auto helemaal weg? Behielden we onze auto omdat we er toch vrijwel nooit met zijn allen in zitten? We konden een auto huren als dat nodig was? Reizen met de trein? Zouden we gaan voor een grotere auto? En zoja wat voor soort auto dan?

Het gaat/past best

Gedurende het jaar werd het steeds meer een gimmick, tot hilariteit van de mensen om ons heen. Het inladen van de auto werd al jaren ‘Tetris’ genoemd, maar we kwamen op het punt dat het echt niet meer paste. Een van ons ging dan met de auto met de kinderen en een met de trein (met soms een kind erbij dat het leuk leek om met de trein te reizen). We gingen een weekend weg waarbij ik een auto vol kinderen heen en weer reed en mijn man de reis op zijn speedpedelec volbracht… Een van de kinderen reed met oom en tante mee in plaats van met ons…. Maar veel vaker splitsten we het gezin waarbij we allebei een ander programma afdraaiden en dat was niet altijd wat we eigenlijk wilden.

Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het weliswaar redelijk duurzaam was om in ons kleine zuinige autootje te blijven rijden (een Cuore) en geen grotere auto te nemen, maar dat het ons steeds meer in de weg ging zitten. We wilden ook met zijn alleen bij mensen langs of uitjes doen die te ver waren om te fietsen of niet goed bereikbaar met het OV. Aanmodderen was geen optie meer. Tijd om de knoop door te hakken!

Auto weg of kleinere auto houden in combinatie met OV

De OV-optie ging onze oudste van 8 jaar heel goed. Hij ging bijvoorbeeld blij een boek lezen in de trein. De middelste (3) ging goed op het moment dat ze als enige kind mee was, maar combinaties van kinderen ging een stuk moeizamer. Ik denk dat dit over een paar jaar anders is maar onze jongste (1) is watervlug en ziet geen gevaar en met meerdere kinderen is dat tricky nu ze niet meer in de buggy zit. Qua kosten was het interessant om een NS weekend Vrij aan te zetten als we wisten dat een van ons de weekenden veel met de trein zou reizen en kinderen t/m 11 jaar reizen gratis met Kids Vrij.

Grotere (elektrische?) auto

Na lang wikken en wegen besloten we dan ook voor een grotere auto te gaan. Omdat een benzine- of dieselauto ons tegenstond zijn we voor een elektrische auto gegaan. Dit tot grote vreugde van onze oudste die al jaren aan iedereen met een auto vroeg of die dan wel elektrisch was. Het bereik is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden waardoor een aantal opties waar we in eerste instantie enthousiast waren toch afvielen. Uiteindelijk zijn we gegaan voor een MG SZ van 2 jaar oud. Qua bereik is dit prima voor ons. Heen en weer naar de Veluwe om vrienden te bezoeken of naar Noord-Holland naar familie bleek geen enkel probleem.

Ons wagenpark

Hiermee is ons ‘wagenpark’ volledig elektrisch of HPV (human powered vehicle). We hebben een berg verschillende fietsen zoals kinderfietsen, stadsfietsen, vouwfietsen, ligfietsen aangevuld met kinderzitjes en een zogenaamde kidcar (fietskar). Dan een speedpedelec en een elektrische bakfiets. En nu is het geheel dus aangevuld met een elektrische auto, volgens mij kunnen we nu overal naar toe!

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *