Kids | Persoonlijk | Uit

Op de loopfiets met onze peuter

8 juni 2021

Vlak voor zijn tweede verjaardag gaven we onze oudste een loopfiets cadeau. In het begin ging het tergend langzaam maar al snel ging hij zo hard dat ik er langzaam naast kon fietsen. In de weekenden joegen we hem ’s morgens vroeg door de wijk om zijn energieniveau wat naar beneden te krijgen. Tot op de dag van vandaag word ik herkend door mensen met hun hond van onze uitlaatrondjes – zij met hun hond ik met mijn actieve peuterpuber. Ook op fietsvakantie deed hij gezellig stukken mee op zijn loopfiets. Met onze middelste leek het langere tijd anders te gaan.

Onze dochter had tot voor kort namelijk geen interesse in de loopfiets. Soms vroeg ze ernaar, maar we waren de voortuin nog niet uit of de loopfiets lag op de stoep en mevrouw wilde liever van de glijbaan. Enkele weken geleden kwam het omslagpunt en nu roept ze vrijwel elke dag om ‘rondje lopen, baby in kinderwagen’ zodat ze op haar loopfiets kan rijden. Ze kent geen angst en gaat met flinke vaart naar beneden. Haar vader heeft haar zelfs al losgelaten op de BMX-baan (geen grapje!) wat ze fantastisch vond. Hieronder een overzicht van de vragen die mij het meest gesteld werden en mijn antwoorden/ervaringen.

Op fietsvakantie

Q: Waarom koos je voor een loopfiets en niet voor een driewieler?

A: Met een loopfiets oefen je de balans die straks nodig is voor fietsen en is de overgang naar een fiets denk ik makkelijker dan met een driewieler. Op het kinderdagverblijf waar mijn oudste heenging (en nu onze middelste) hebben ze wel driewielers staan, dus het trappen krijgen ze daar mee.

Q: Vanaf welke leeftijd kan mijn kind gaan loopfietsen?

A: Vanaf 1,5 jaar zou je kunnen beginnen, mijn kinderen begonnen wat later. Mijn zoontje begon vlak voor zijn 2e verjaardag, mijn dochter wat na haar 2e verjaardag. Overigens pakte mijn dochter het wel veel sneller op.

Q: Waar laat je je kinderen fietsen?

A: Ok, deze kan voor wat debat zorgen. Zolang kinderen nog niet zo snel zijn gaat het prima op de stoep. Worden ze dat wel dan wordt er al snel geroepen dat (loop)fietsen daar niet horen, maar het verkeersinzicht van peuters is iets wat nog niet ontwikkeld is en ze zijn vooral bezig met sturen en vaart maken. Veel loopfietsen hebben niet eens een rem (zie vraag hieronder). Om te oefenen in een situatie zonder autoverkeer, namen we onze oudste vaak mee naar natuurpark Lelystad. Met onze dochter loop ik nog veel over de stoep en de schelpenpaadjes die vooral veel door hondenbezitters worden gebruikt.

Q: Wat voor merk heb jij en waar heb je op gelet bij de aanschaf?

A: Ik wilde graag een loopfiets met luchtbanden en een REM. Gek genoeg vielen er heel veel fietsen af met deze twee simpele eisen. Verder heb ik op de wielmaat gelet en of het makkelijk in hoogte te verstellen is. Uiteindelijk kwamen we uit bij een loopfiets van het merk ‘frog’. Deze kochten we bij ‘de kleine spaak’, die gespecialiseerd is in lichtgewicht kinderfietsen (no spon). Laatst zag ik een foto van prins Louis (jongste van William & Kate) op zo’n loopfiets, dus ik ben in goed gezelschap zullen we maar denken ;-).

Q: Dragen je kinderen een helm?

A: Onze zoon droeg nooit een helm. Onze dochter ondertussen wel. Niet omdat we haar leuker vinden dan hem, maar door voortschrijdend inzicht en omdat het totaal andere types zijn. Onze zoon was heel serieus en voorzichtig, terwijl onze dochter geen angst kent en al snel begon te downhillen. Ons racemonster draagt dus wel een helm. Deze gaat af als we stoppen bij een speeltuintje, want het is niet geschikt om op andere momenten te gebruiken.

Q: Hoe lang doe je met een loopfiets?

A: Dit zal afhangen van de maat en kwaliteit. De kwaliteit van onze frogbike was prima, en de loopfiets is dus doorgeschoven naar de volgende. De maat was op een gegeven moment wel een probleem omdat onze kinderen vrij groot zijn. Daarom hebben we bij onze oudste de trapas van zijn eerste fietsje er uitgehaald omdat hij toen wel de maat had voor het fietsje wat klaarstond, maar nog liever op een loopfiets door het leven ging. Overigens vindt hij dat hij nu met zijn 6 jaar nog prima op de frogbike van zijn zusje van 2 past.

Q: Wat voor afstanden leggen de kids af?

A: Met mijn dochtertje (2 jaar en 3 maanden, ze is sinds een paar weken bezig) doe ik nu rondjes op de loopfiets van zo’n 2 a 3 kilometer, afhankelijk van hoeveel zin ze heeft. Ook dit zal afhangen van de kwaliteit loopfiets, op plastic wielen kun je nou eenmaal minder lang een zweefmoment hebben dan op luchtbanden waardoor het kind harder moet werken.

Heb je een andere vraag? Laat het me weten in de comments hieronder of stuur een berichtje!

Stoppen bij een speeltuintje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *