Sporten is nooit mijn hobby geweest, maar bewegen is natuurlijk belangrijk. Wandelen met je baby is een prima manier om weer te bewegen (kun je meteen je baby showen!) en meteen wat boodschapjes te doen (win-win situatie, want boodschappen doen moet je toch). Je actieradius is alleen wat gelimiteerd doordat het vrij veel tijd kost. Normaal gesproken is antwoord vrij simpel: je neemt de fiets (toch lekker bewegen) en komt een heel stuk verder en/of bent sneller. Maar hoe kun je met een baby fietsen? Hieronder volgen 5 manieren:
1. Kid-car
Grote voordeel hiervan vind ik dat je deze vaak met een extra wiel/wielen kunt ombouwen naar een wandelvariant zodat je ook na aankomst mobiel bent. We zijn bijvoorbeeld eens van ons vakantieadres naar de dierentuin gefietst (liever een ijsje dan parkeerkosten haha) en aldaar kon ons zoontje lekker in zijn wagentje blijven zitten en hoefden wij niet met de luiertas te slepen. Verder zit je kindje droog en uit de wind.
Vanaf welke leeftijd een kindje erin mag verschild per merk/ type/ accessoires die je erbij koopt, maar deze kun je vrij lang gebruiken (kleuter) en afhankelijk van het type ook evt. met twee kinderen (is vaak nauwelijks breder dan voor 1 kind) en kan veelal worden opgevouwen voor opslag.
2. Zitje voorop
Dit kent iedereen. Hiervoor moet je kindje wel zelfstandig kunnen zitten. Voordeel is dat je je kindje ziet (zit voor je i.p.v. achter je in de kid-car) en je samen kunt zingen/praten etc. Kan wel minder stabiel voelen als je kind zwaarder wordt en een kant op gaat hangen of heel beweeglijk is. Tegen die tijd kan je kindje vaak al in een zitje achterop :).
3. Maxi-Cosi drager achterop
Ik zie mensen zo wel eens fietsen in bijvoorbeeld Utrecht. Persoonlijk lijkt het me spannend, maar voordeel is dat je een stuk minder breed bent dan met een kid-car en je eerder met je kindje op pad kunt dan met een zitje voorop, omdat je kindje niet zelfstandig hoeft te kunnen zitten.
4. Bakfiets + Maxi-Cosi
Toen ik zwanger was van onze tweede besloten we te investeren in een elektrische bakfiets. Het werd zwaar om met de oudste achterop te fietsen (onze kinderen schelen 4 jaar) met mijn dikke buik en een bakfiets is natuurlijk superhandig om meerdere kinderen mee te nemen. Bakfietsen zijn echter vrij zwaar dus vandaar een elektrische. Bij wind tegen, bruggen etc. helpt de motor je waardoor ik tot de week van de bevalling kon blijven fietsen.
Bij de bakfiets kochten we een Maxi-Cosi drager zodat de baby ook snel mee kon. Dit kon vanaf een maand of twee (i.v.m. sterkte nekje). Voordeel is dat je je kindje niet alleen ziet, maar ook aan kunt kijken zie onderstaande foto). Verder voelde de combinatie Maxi-Cosi plus houten bak er omheen ontzettend veilig en kon ik ook twee kleuters meenemen (in de gordeltjes op het bankje) samen met de baby.
Onze tweede is nu een half jaar en de eerste 1000 km zit erop!
5. Bakfiets + babyschelp
Deze heb ik nog niet gebruikt, maar wel al in huis. Onze tweede groeit als kool en past straks niet meer in de Maxi-Cosi. De schelp wordt op het bankje van de bakfiets gemonteerd waardoor er in de bak zelf meer ruimte overblijft voor bagage. Deze kon al eerder worden gebruikt (vanaf een maand of 3) maar de Maxi-Cosi voelde voor mij toen veiliger.
Wat doe ik zelf?
Tot nu toe heb ik optie 1, 2 en 4 gebruikt en staat optie 5 te wachten tot ons tweede kindje te groot is voor de Maxi-Cosi.
Hoe fiets jij het liefst met je baby?