Kids | Persoonlijk | Thuis

Persoonlijk – Ik probeerde wasbare luiers en faalde

1 juni 2021

Alweer 2 maanden geleden mochten we ons jongste gezinslid in de armen sluiten. Met twee kinderen in de luiers (een peuter en een baby) hebben we de luieremmer binnen no time gevuld. We creëren dus een hoop afval met onze wegwerpluiers. De gemeente heeft ook aangegeven dat deze luiers op termijn niet meer mogen afgevoerd in de biobak maar in het restafval. Kortom, ik voelde me rottig over de wegwerpluiers. Daarom besloot ik een poging te wagen met wasbare luiers….

Hoe werkt dat?

Ik werd in mijn poging ondersteund door een vriendin die voor haar zoontje wasbare luiers gebruikte. Ik leende van haar een set wasbare luiers voor newborns. Dit was een zogenaamd ’tweedelig systeem’ oftewel aparte binnen- en buitenluiers. De buitenluier kun je dan meerdere keren achter elkaar gebruiken voor het in de was moet en de binnenluier vervang je na een kleine of een grote boodschap.

De vieze was verzamel je in een waszak in een luieremmer waarvan de deksel met klemmetjes vastzit om de geur in de emmer te laten. De luiers moesten dan op 60 graden gewassen worden waarbij ik de instructie kreeg geen ecostand te gebruiken en wel een voorwas. In verband met de voorwas is het praktisch om poeder wasmiddel te gebruiken in het bakje i.p.v. vloeibaar wasmiddel in de trommel. Bij het kiezen van wasmiddel moest ik ook nog even op de samenstelling letten maar ik kreeg van mijn vriendin een stash om de eerste paar wasbeurten door te komen zodat ik daar niet meteen achteraan hoefde. De pointers die ze gaf: wasmiddel voor gekleurde was i.v.m. bleekmiddel dat in die voor witte was zit, minder dan 5% zeep en geen wasverzachter – maar dat gebruikte ik toch al nooit.

Waarom het bij mij mis ging

Wegwerpluiers kan ik blind verschonen – oftewel in het schemerdonker zonder eerst mijn bril op te zetten. Met wasbare luiers was dit natuurlijk niet het geval, simpelweg omdat ik het niet gewend was. Met het aanzetten van een schijnwerper maak ik me natuurlijk niet populair (niet bij man en niet bij baby) dus al snel werd besloten om ’s nachts dan maar een wegwerpluiers te gebruiken.

Oftewel binnen 24h deed ik mijn eerste concessie in de test. Waar ik verder tegenaan liep was dat er nu twee luieremmers werden gebruikt – elk voor hun eigen soort luiers. Een wegwerpluier kun je prima even op de trap leggen om later mee naar boven te nemen en weg te gooien in de luieremmer. Met een wasbare luier is dat een ander verhaal, omdat het een tweedelig systeem was en de waterdichte laag dus niet elke keer meeging de luieremmer in. De luieremmer voor de wasbare luiers verhuisde dus naar de trapkast beneden waar hij gruwelijk in de weg stond.

Verder was onze dochter not amused als ze geplast had omdat ze dan de nattigheid tegen haar billetjes voelde. Nu zijn ook daar oplossingen voor te krijgen, maar het was de druppel. Mijn blije meisje die er niet blij van werd en het gedoe waren net iets te veel. Ik zou zeggen als je wasbare luiers wilt proberen doe dat dan bij je eerste kindje. Dan heb je alle tijd en aandacht om te proberen.

Wat er wel goed ging

Ik had verwacht dat de luiers aan de lijn erg langzaam zouden drogen en ik wellicht de droger moest gebruiken, maar dat viel echt reuze mee! Ook de wasbare luierdoekjes waren prima in combinatie met de spray. Maar dat is echt alleen handig als je ook wasbare luiers gebruikt dan kun je alles tegelijk in de luieremmer gooien.

Wat voor luiers gebruik jij?

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *