Persoonlijk

Persoonlijk: we kochten een stuk landbouwgrond!

18 december 2021

Deze week besloten we via ‘land van ons’ landbouwgrond te kopen. Niet om financieel rendement te halen, maar omdat dit een partij is waarbij we achter de visie staan. Land van ons raadt het zelfs actief af en wil niets met speculatie te maken hebben. Land van ons koopt landbouwgrond om de biodiversiteit te herstellen door dit anders te laten bewerken. Op het moment dat je eigenaar van grond bent heb je namelijk veel (zoniet alles) te zeggen over wat er precies mee gebeurt. Op de geitenboerderij die ik onlangs bezocht zag ik al mooie voorbeelden hoe het anders kan en met land van ons kunnen we helpen deze transitie te stimuleren.

Zo wordt er op de percelen van land van ons gestopt met chemische gewasbescherming en verdelging, injecteren van drijfmest, kunstmest en monoculturen raaigras en intensief maaibeleid. Dood hout laten ze juist liggen net als broeihopen zodat er schuilplaatsen voor bijvoorbeeld egels en insecten worden gecreëerd. Ook worden hagen singels en houtwallen geplaatst. Een uitgebreider overzicht van de visie en aanpak vind je op hun eigen website.

Inmiddels zijn we de eigenaar van naar ik schat zo’n 65-70 m2 landbouwgrond (dit wordt later berekend op basis van je inleg en de gemiddelde prijs die ze voor grond hebben betaald). We verwachten dat we in het nieuwe jaar meer zullen gaan aanschaffen maar dit leek ons een mooie start om te zien hoe het allemaal werkt en ons bevalt.

Ga ik toch nog opa achterna 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *