In deel 1 van onze tuin make-over beschreef ik al dat we graag minder tegels wilden in onze tuin en meer groen. De makkelijkste (denk)stap is natuurlijk het verwijderen van de tegels. We hebben er voor gekozen om dit zelf aan te pakken met hulp van een vriend om zo kosten uit te sparen. Maar hoe ga je verder?
Voor we de tegels verwijderen hebben we een tekening gemaakt van ons plan met nieuwe bestrating en verhoogde borders. Hierna hebben we een lokaal bedrijf in de arm genomen de grote tegels te plaatsen. Zij hebben twee terrassen gelegd (een voor de achtergevel en een voor het tuinhuis) en een pad tussen de twee terrassen. Ook lieten we een goot plaatsen tussen de bestrating van de overkapping en het terras, zodat het regenwater ergens heen kon.
Bovenop de nieuwe bestrating metselden we zelf een muurtje van een deel van de stenen die uit de tuin kwamen, om zo een verhoogde border te maken. We kozen voor een organische vorm, die we eerst met stoepkrijt op de tegels tekenden om te zien of het was wat we er ons bij voor hadden gesteld.
Deze verhoogde borders vulden we vervolgens met tuinaarde. We kregen vaak de vraag hoeveel zakken aarde er in de borders zijn gegaan. Laat ik dat idee meteen maar uit de wereld helpen…. je gaat het niet redden met zakken aarde. Het was veel maar dan ook veel goedkoper (en praktischer) om losse grond te laten brengen door een grondverzetbedrijf. Via een helling konden we dit gemakkelijk met kruiwagens in de border storten.
Hierna kon het echt leuke werk beginnen, het kiezen van planten voor onze nieuwe grote verhoogde borders! Maar door over meer in een volgende aflevering!