DIY | Persoonlijk | Thuis

Hoe groot is mijn ecologische voetafdruk?

10 oktober 2019

Laten we bij het begin beginnen: wat is een ecologische voetafdruk eigenlijk? Heel kort door de bocht is het de hoeveelheid grond die je nodig hebt om te leven. Hoeveel landbouwgrond is er bijvoorbeeld nodig om te voldoen aan jouw vraag naar melk, vlees, groente, brandstoffen etc.?

Op de website van het WNF kun je door middel van een kleine test uitvinden wat jouw ecologische voetafdruk is. Of eigenlijk moet ik zeggen een indicatie van jouw ecologische voetafdruk. Helemaal waterdicht zijn deze tests natuurlijk nooit, en het lijkt me sowieso tricky te berekenen. Zo werd er niet gevraagd hoeveel kleding ik koop, het soort luiers die mijn dochtertje draagt (wegwerp), welk temperatuurprogramma ik gebruik op mijn wasmachine, enzovoort.

Dit klinkt natuurlijk alsof ik me aan het indekken ben. Maar eigenlijk doe ik het vrij netjes, al is er altijd ruimte voor verbetering! Gemiddeld gebruikt een Nederlander volgens de website 6,3 hectare en ik had minder dan de helft nodig (2,85). Maar zoals gezegd er is altijd ruimte voor verbetering, want als iedereen zo zou leven dan hadden we nog steeds 1,9 aardbollen nodig. En we hebben er slechts een…

Aan het eind van de test werden de 5 ’top tips’ gegeven en tips per categorie (wonen, voeding, lifestyle, reizen). De ’top tips’ waren: 1) vegetariĆ«r worden, 2) tweedehands kleding kopen, 3) met de fiets op vakantie, 4) gerecycled papier gebruiken bij keuken- en wc-papier gebruiken, en 5) met de fiets i.p.v. OV.

Met mijn nieuwe baan kan ik het met de fiets af in plaats van met de trein, waardoor de laatste tip niet meer relevant is. Ook eten we al veel minder vlees dan enkele jaren geleden. Maar verder is er dus nog veel winst te halen. Hopelijk leest mijn man niet mee, die begint namelijk elk jaar over fietsvakantie en hij heeft me pas 1x overtuigd :-)! Daarover later meer in een blog over vakanties zonder vliegtuig. De eerste aflevering over deze vakanties vind je hier en gaat over een treinvakantie.

Wil je weten hoe groot jouw ecologische voetafdruk is? Doe hier de test.

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *