Geen categorie

‘Maar haal je zo’n museumkaart er wel uit dan?’

2 februari 2023

Gisteren kreeg ik de vraag of je een museumkaart er qua kosten wel uit haalt. Het antwoord is ‘ ja en nee’. Ja, ik haal het er uit. Maar (en nu komt de nee) dat komt vooral doordat de stap om naar een museum te gaan veel kleiner is. Het is veel logischer om ‘eventjes’ te gaan bijvoorbeeld omdat een bepaalde tentoonstelling je aanspreekt of je een uurtje de tijd hebt of omdat het regent. Zonder zo’n kaart zou ik dan niet gaan. Alleen dat is voor mij al een goede reden om een kaart te bestellen. En ach, als ik het er niet uithaal is dat een vorm van ‘geven aan een goed doel’.

Maar na de vraag van mijn collega besloot ik eens in te loggen op de website van museumkaart en ik bleek in 2022 wel 9 musea te hebben bezocht met mijn kaart. Zo ging ik met mijn oudste naar het Maritiem Museum, Spoorwegmuseum, Naturalis, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Kunsthal Rotterdam. Tijdens onze fietsvakantie gingen we langs bij Kasteel Doorwerth en Nationaal Militair Museum, met vriendinnen naar Cobra en tijdens een weekend weg naar Stadhuismuseum Zierikzee. Een nieuwe museumkaart kost zo’n 65 euro, bij verlenging krijg je korting dus ik betaalde 60 euro. Iedereen zal snappen dat je voor 60 euro totaal normaal gesproken niet bij 9 musea binnen komt. Alleen het Maritiem Museum, Nationaal Militair museum en het Spoorwegmuseum zijn per stuk al 17,50 voor een volwassene.

De vergelijking (met prijzen opgezocht op 2/2/23):

Prijzen van de websites van de musea dd 2/2/23. Bedrag Cobra (*) inclusief toeslag van de huidige tentoonstelling. Museumkaart is bij verlenging deze prijs, de reguliere prijs is 5 euro hoger.

Het totaal zonder museumkaart komt uit 138,50. De prijzen zijn opgezocht op 2/2/23 en kunnen dus iets afwijken van 2022. De prijs bij Cobra (*) komt van de website en is inclusief de toeslag van de tentoonstelling die ze op het moment hebben. Koop je voor het eerst een museumkaart dan betaal je iets meer dan het bedrag bij verlenging is. Feit blijft dat het verschil met en zonder kaart zo groot is dat ik bij gelijk gedrag financieel beter uit ben met een museumkaart.

Maar nu komen we bij mijn gedrag….. Met museumkaart ga ik namelijk vaker dan wanneer ik deze niet zou hebben. Maritiem Museum, Spoorwegmuseum, Naturalis en Cobra waren echt geplande uitjes en zou ik dus ook hebben gedaan zonder kaart, maar de rest misschien niet. Het Natuurhistorisch Museum bezochten we puur omdat we er in de buurt waren na een bruiloft en mijn zoontje het voorstelde en toen het nog niet open bleek zijn we de Kunsthal ingedoken. Zonder kaart zou ik dat niet hebben gedaan. Bij de musea in de buurt van vakantieadressen zou ik ook van te voren research hebben gedaan of het wel in de smaak zou vallen in plaats van gewoon te gaan….

Dus zo’n museumkaart – zeker doen! Ook als cadeau voor kinderen kan het erg in de smaak vallen!

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *