Kids | Persoonlijk | Thuis

Mijn Sint-missers… Ons sinterklaasfeest moest ‘wat meer woke’

5 december 2020

Wekenlang zei ik tegen mijn kleuter dat het eerst Sint Maarten zou worden en dan pas Sinterklaas. Toen ik vertelde dat Sint Maarten niet door zou gaan i.v.m. Corona bedacht hij meteen dat het dan eerder Sinterklaas zou zijn. Sint Maarten was immers al voorbij…. Feilloze kinderlogica dus we gingen van start met het uitzoeken van een pietenmutsje voor zijn kleine zus, het Sinterklaasjournaal en kruidnootjes.

Ook kocht ik voor beide kinderen meteen een schoencadeautje. Heel woke kocht ik voor allebei een boek bij de kringloop. Een boekje van Eric Carle voor onze jongste en voor de oudste een boek met als titel ‘ Sinterklaas en de struikrovers’, dat klonk wel spannend. Thuisgekomen liet ik het aan mijn man zien en die vroeg zich meteen af hoe woke dat laatste boek was…..

Daar had ik nooit over nagedacht! Ik sloeg het boek open en las de volgende passage: ‘ Carlito trilde van blijdschap. Hij drukte Cordobar’s hand tussen zijn kleine knuisten en boog tot op de grond. Cordobar streek even door het zwarte kroeshaar van het moortje, maar schaamde zich daar meteen ’n beetje over. Wat drommelse duiten, hij was een roverhoofdman en geen kindermeisje!’ (uit Sinterklaas en de struikrovers, Harriet Laurey) OMG!! Ook op de plaatjes werd Piet erg stereotyp neergezet. Gauw viste ik een nieuw pak vouwblaadjes uit de kast en pakte dat in voor onze kleuter.

Ook bij het zoeken van de zak bleken we een prima exemplaar in de schuur te hebben, maar ook een die toch echt niet meer kon. Zowel het boek als de zak hebben we uit de roulatie genomen en respectievelijk bij het oud papier en in de afvalbak gedaan. Zo word ons sinterklaasfeest toch wat meer woke :-).

PS wat ongemerkt wel heel goed ging was het sinterklaasfeest met mijn mentorklas. Ik begon met het uitdelen van mandarijntjes en pas toen een van de pubers vroeg of ik niet gewoon ‘snoep ofzo’ had besefte ik dat ik net als bij mijn eigen kinderen eerst de vitamines aanbood voor de snoeperijen haha!!

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *