DIY | Thuis

Ons nieuwe sedumdak!

26 augustus 2019

Iets wat ik keer op keer mooi vind in woonprogramma’s of ‘ in het wild’ zijn begroeide daken en verticale tuinen. En gelukkig ben ik hier in huis niet de enige! Daarom besloten we eens te rekenen aan het gewicht deze begroeiing op de constructie van het tuinhuis zou leggen (zo’n 15 vierkante meter dak) en zoals de titel al doet vermoeden bleef het niet alleen bij rekenen!

Toen we in ons huis kwamen wonen plaatsten we een tuinhuis met overkapping om extra vaak van onze tuin te kunnen genieten. Hierna pakten we stap voor stap de rest van de tuin aan. Ik moet eigenlijk zeggen pakken, want het blijft een lopend project waar we continu kleine stappen in zetten. Deze maand installeerden we dus een sedumdak op ons tuinhuis en breidden we dus in een klap ons tuinoppervlakte met 15 m^2 uit.

Voor

Voor ons is de belangrijkste reden om dit te doen omdat we het mooi vinden, maar daarbovenop fungeert een sedumdak ook als extra isolatie voor zowel geluid als warmte en heeft het een hoog bufferend vermogen na waterval. Dat was dan ook meteen de reden dat we gingen rekenen, want de constructie moet al dat extra gewicht van dat water natuurlijk wel kunnen dragen. Gelukkig hebben wij een super degelijke constructie waardoor we ons hier geen zorgen over hoefden te maken en we verder konden met dit project.

Het systeem bestaat uit 3 lagen, hier zie je de drainage- en substraatmat.

Het systeem dat wij hebben geplaatst bestaat uit drie lagen; een drainage mat, substraatmat en daarbovenop de sedummatten. Deze bestaat uit 12 soorten sedum en bloeit van mei t/m september.

Na

Heb je een vraag aan mij over ons sedumdak? Laat het weten en de comments hieronder, want zoals ik al zei ik word blij van meer van dit soort daken! 🙂

Disclaimer: Wij zijn niet gesponsord in welke vorm dan ook maar gewoon erg blij met ons dak. Maar mijn tip: veel steden geven subsidie op een groendak, dus mocht je een sedumdak overwegen dan is dat wellicht de moeite waard om even na te gaan!

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *