Ik red mijn wereld

Onze eerste winter met warmtepomp: de stats

Afgelopen najaar installeerden we een lucht/luchtwarmtepomp. Het originele idee was om vloerverwarming te laten plaatsen als we onze vloer en keuken zouden aanpakken, maar uiteindelijk kozen we voor een lucht/lucht warmtepomp in de woonkamer. Het is inmiddels mei, en hoewel het weer nog steeds vrij druilerig is is de winter toch echt voorbij. Tijd om de balans op te maken, hoe beviel onze eerste winter met warmtepomp??

Ons huis werd verwarmt met stadswarmte. In het najaar hebben we een lucht/lucht-warmtepomp in de woonkamer geïnstalleerd, maar de rest van het huis wordt nog steeds met stadswarmte verwarmd. Deze winter was ons huis gelukkig nog steeds behaaglijk warm. Iets waar ik toch stiekem wel opgelucht over was gezien het verwijderen van een radiator en het vele winterse weer! De warmtepomp beviel dus goed!

Ons verbruik heeft altijd onder het landelijk gemiddelde gelegen (29GJ voor een tussenwoning). In het verbruik van de laatste 5 jaar zie je dat we twee keer een stap naar beneden maken.De eerste stap hebben we gemaakt in de winter van 2018/2019 toen we gezinsuitbreiding kregen en we besloten het systeem aan te pakken. We zijn toen over gegaan naar zoneregeling. De temperatuur wordt gemeten bij alle radiatoren en is in te stellen voor alle radiatoren. Op die manier konden we de babykamer verwarmen zonder de temperatuur van de woonkamer zo hoog te maken als die van een bananenkwekerij. De tweede stap is die van deze winter 2020/2021, waarin we de lucht/lucht-warmtepomp installeerden.

Ons warmtegebruik over de laatste 5 jaar

Hoeveel het precies scheelt blijft lastig, zelfs met deze grafiek. Het is het eerste jaar waardoor de data beperkt is en de ene winter is nou eenmaal strenger dan de ander. Dat gezegd hebbende, deze winter hebben we sneeuw- en ijspret gehad en zijn we veel thuis geweest i.v.m. thuiswerken door de Coronapandemie en mijn zwangerschapsverlof. Uitgaande van de grafiek hebben we zo’n 11GJ stadswarmte bespaart (zo’n 17 GJ in 2018/2019 en 2019/2020 t.o.v. 6 GJ deze winter).

Stadswarmte kost in ons geval zo’n 25 euro per GJ aan variabele kosten. Dit scheelt dus ongeveer 11 GJ * 25 euro/GJ = 275 euro op de warmterekening. Uiteraard gebruik je wel meer elektriciteit met een warmtepomp, maar ik verwacht dat we dit voor een groot deel kunnen opvangen met onze zonnepanelen (saldering). In 2020 hebben we namelijk nog steeds meer elektriciteit teruggeleverd dan we verbruikt hebben terwijl we in het najaar de wamtepomp plaatsten. Hierdoor maken we een duurzamere switch. Want onze zonnepanelen wekken groene energie op, maar volgens de leverancier van de stadswarmte wordt slechts 0,3% van de stadswarmte duurzaam opgewekt (!!).

Mobiele versie afsluiten