Kids | Persoonlijk | Thuis | Uit

Sinterklaas terugblik

9 december 2019

Eerder vertelde ik hier wat onze plannen waren om van Sinterklaas een tijd te maken die vooral om gezelligheid draaide en niet om cadeaus. Hoe pakte dat uit? Ik weet het, dat is een hele slechte woordgrap 🙂

Ondanks dat we niets hadden gezegd over stoute kindjes die geen cadeautjes krijgen, in de zak naar Spanje moeten, Piet die meeluistert door de schoorsteen en meer van dat soort onzin vond onze kleuter het toch best spannend. Gelukkig bleef het over het algemeen bij ‘leuk spannend’, alleen de dag voor Sinterklaas maakte hij zich zorgen of hij wel cadeautjes zou krijgen. Ik heb toen gezegd dat alle pakjes terecht waren volgens het Sinterklaasjournaal en dat als hij een fopcadeautje zou krijgen hij mijn cadeautje mocht. En hij had toch ook wat in zijn schoen gekregen? Het zou vast wel loslopen allemaal.

Wat hebben we voor Sinterklaas gedaan?

Het aantal activiteiten hebben we bewust beperkt. Dit jaar is onze kleuter naar de intocht in de haven geweest, naar Pietendorp met familie, zette hij een aantal keer zijn schoentje, had hij pietengym en Sinterklaasfeest op school en vierden we pakjesavond thuis met ons gezin. Verder volgde hij natuurlijk het Sinterklaasjournaal. Pietendorp (Zuiderzeemuseum, Enkhuizen) deden we dit jaar voor het eerst en is zeker voor herhaling vatbaar! We hebben dus niet Sinterklaas gevierd met mijn familie (niet iedereen was in Nederland), niet op het werk en hebben ook de pakjesboot niet bezocht toen die in onze stad aanmeerde.

Hoe beviel Pietendorp i.p.v. pakjesavond met opa en oma?

Het hele buitenmuseum hing vol met vlaggetjes en versiering en alle boten waren bijvoorbeeld omgetoverd tot pakjesboten (zie foto). Tientallen Pieten maakten er een waar feestje van met o.a. muziek, dans, pepernoten en spelactiviteiten. Bovendien hebben we Ozosnel gezien, een van de leukste dingen van de dag volgens mijn kleuter. We hadden prima weer en het was fijn om veel buiten te zijn en de drukte viel me reuze mee. De nadruk lag op quality time met familie i.p.v. cadeaus en dat beviel me erg goed. Ik heb van de rest van de familie ook geen klachten gehoord! (Nu maar hopen dat ze die niet hier onder het stuk posten 🙂 ) Ook voor Pietendorp kun je gewoon een museumjaarkaart gebruiken. Pakjesavond was ook een stuk kleinschaliger omdat we dat nu alleen met ons eigen gezin vierden waardoor onze kleuter een stuk minder hyper was.

Minder cadeaus meer gekkigheid

Eerder vertelde ik al dat we het aantal locaties waar de kinderen cadeautjes kregen zou worden beperkt. Uiteindelijk kreeg hij wat schoencadeautjes (verspreid over verschillende sessies: schaar, lijm en chocoladeletter), een cadeautje op school en een aantal pakjes op pakjesavond. Hij was vooral erg verguld met een kalender met stoomtreinen erop (Stoomtreinen zijn een van zijn favoriete interesses zie hier voor onze stoomtreinvakantie) en is as we speak druk bezig met zijn nieuwe puzzel. Onze baby genoot vooral van het rondkijken tijdens Pietendorp en heeft pakjesavond ook wat duurzame cadeaus gekregen: pre-loved rompertjes van haar grote broer en wat boekjes van de lokale kringloop. Een van de boekjes is een Sinterklaas meezingboek zodat we volgend jaar alle juiste teksten weten als we met de kinderen moeten meezingen 😉

Qua gekkigheid heeft onze zoon bij het schoenzetten (voor onze kartonnen open haard) een aantal verrassingen gekregen. Zo kreeg hij een aantal gedichten, heeft Ozosnel zijn pepernoten opgegeten omdat er geen wortel in zijn schoen zat, en toen er wel een wortel inzat vond hij blijkbaar het lof niet zo lekker…. Ook hebben we bijvoorbeeld gelachen om de stal van Ozosnel in het Pietendorp, omdat de potten witte verf er nog naast stonden (Ozosnel is stiekem een zwart paard).

Conclusie

We hebben een prima Sinterklaastijd gehad waarbij het ‘leuk spannend’ en gezellig was. Volgend jaar weer!

Hoe was jouw Sinterklaasfeest?

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *