Kids | Uit

Wel een bakfiets, geen kleine kinderen?

19 september 2019

Afgelopen week had ik een gesprek met een van mijn collega’s in de docentenkamer. Deze dame vertelde dat ze die ochtend op haar elektrische fiets was gekomen. Ze had namelijk haar auto weggedaan en in plaats daarvan een elektrische fiets gekocht. Toen ik vertelde over mijn elektrische bakfiets riep ze uit dat ze dat dat haar zo leuk leek, maar dat het echt onzin was omdat haar kinderen al pubers waren. Dat zette me aan het denken…. Want hoeveel gebruiken we onze bakfiets eigenlijk zonder onze kinderen erin? Stiekem best vaak…. want het is ook superhandig voor andere dingen!

Ik gebruik de bakfiets bijvoorbeeld ook vaak i.p.v. de auto als ik veel dingen moet meenemen zoals boodschappen. Voordeel hiervan is dat je de bakfiets altijd voor de deur kwijt kan (of in de fietsenstalling in de stad) en je nooit parkeerkosten hoeft te betalen (we zijn tenslotte echte Nederlanders haha).

Gratis parkeren in de binnenstad, we zijn tenslotte wel Nederlands! 🙂

Verder pak ik soms de bakfiets zonder de kinderen omdat het makkelijk plannen is, zeker op wat ‘langere’ stukken. ‘Langer’ is overigens nog steeds over het algemeen minder dan 10 km, maar mijn actieradius op de fiets is wel flink groter geworden. Ik kom namelijk sowieso op tijd en ben ook op tijd terug, ongeacht hoeveel wind of file er staat. Als het namelijk wat sneller moet, kun je de ondersteuning wat harder zetten. Bovendien kom je nooit bezweet aan.

De elektrische ondersteuning is ook ideaal als je je niet zo fit voelt omdat je bijvoorbeeld net ziek bent geweest. Een rit op een normale stadsfiets is dan nog iets te hoog gegrepen, maar met een elektrische fiets kom je zonder problemen aan op je bestemming en weer naar huis. Heb je hier speciaal een bakfiets voor nodig? Nee, waarschijnlijk niet. Maar het voordeel dat je veel mee kunt nemen komt hier weer om de hoek kijken. Hierdoor kun je verschillende taken combineren en blijf je niet heen en weer fietsen.

Behalve voor ‘ veel’, gebruiken we de bakfiets vooral voor ‘groot’, ‘zwaar’ of ‘lomp’. Zo zetten we de bakfiets in voor tripjes naar de bouwmarkt, tuincentrum, afvalperron of de kringloop.

Zo past een kerstboom makkelijker in de bakfiets dan in ons kleine autootje. De achterbank van de auto kan wel plat, maar dan moeten we wel eerst de autostoeltjes eruit halen en later weer terugplaatsen. Tel daar het na afloop schoonmaken van de kofferbak bij op en je snapt waarom ik de bakfiets zo handig vind voor dit soort situaties!

Ik denk dat een elektrische fiets een fijne upgrade is voor fietsen, maar waar een elektrische bakfiets vaak ook echt een alternatief is voor een auto is een elektrische fiets dat volgens mij meer voor een scooter of een brommer. Dus geen kleine kinderen, wel een bakfiets: waarom niet?

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *