Afgelopen week kocht mijn man een koekenpan. Mijn oog viel op de verpakking met teksten als ‘ fair cooking’ en ‘ Eco friendly’. Wat zou er dan zo milieuvriendelijk aan deze koekenpan zijn? En is deze claim hard te maken? Ik ging op onderzoek uit.
Nadat ik de verpakking in meer detail bekeek bleek het om ‘een milieuvriendelijke extra harde anti-aanbaklaag’ te gaan (zie rechterfoto). Deze antiaanbaklaag is gemaakt van greblon. Maar wat is dat?
Een snel onderzoekje leert dat ‘Greblon’ een merknaam is. In de pan zit Greblon C3+, en deze code bestaat uit de merknaam plus de ‘C’ van ‘cookware’ (oftewel een koekenpan), 3 lagen en versterkt met keramiek. Op de website van Greblon (pdf download ‘GREBLON® C for Cookware – Enjoy cooking on a daily basis (EN)’ dd 2/7/2020) wordt gesproken over ‘highly efficient PTFE coating with ceramic reinforcement’. PTFE is polytetrafluoretheen oftewel teflon (een andere merknaam).
Door keramiek toe te voegen wordt de anti-aanbaklag krasvaster en kan deze hogere temperaturen aan. Hierdoor zal een pan dus langer mee gaan en ik vermoed dat dat het ‘eco friendly’ van deze pan is. Er zit namelijk nog gewoon teflon in. Maar waarom zetten ze dat dan niet gewoon op de pan?
Overigens bevalt de pan prima! 🙂
NB Op de verpakking staat ook vermeld dat er geen PFOA in het product zit, maar dit mag er volgens de wetgeving niet inzitten.
Edit oktober 2021: Benieuwd hoe deze pan na meer dan een jaar bevalt? Lees dan de follow-up!