DIY | Food | Persoonlijk

Hoe beviel een maand vegetarisch eten?

9 april 2023

De laatste jaren zijn we thuis steeds minder vlees gaan eten. Vegetarisch eten zagen we nog niet zo zitten. We gingen voor minder vlees van hogere kwaliteit en kochten voor hetzelfde geld als we aan vlees besteedden grond bij ‘land van ons’ om een steentje bij te dragen aan de transitie in de landbouw en een eerlijkere prijs te betalen voor vlees.

Maar ergens knaagde het. Op een gegeven moment luisterde ik naar deze aflevering van de podcast ‘studio plantaardig’ . In de podcast werd gewaarschuwd dat als je nog vlees wilde blijven eten je moest stoppen met luisteren. De rebel in mij kan slecht tegen dat soort teksten dus ik bleef luisteren. Na minder dan een uur luisteren en een paar nachtjes slapen moest ik mijn nieuwe waarheid onder ogen zien. Ooit zal ik alleen nog maar plantaardig eten en de volgende stap daarnaartoe is het uitbannen van vlees in mijn dieet.

Onze challenge

Uiteindelijk besloten we thuis om het een maand lang vegetarisch te eten en daarna verder te zien. Als startdatum kozen we 1 maart en kwamen tot de volgende ‘regels’.

  • Geen vlees & vis (-producten)
  • De kinderen eten ’s avonds met de pot mee
  • De kinderen mogen wel gewoon vleeswaren op hun brood.
  • We gooien geen vlees(waren) weg, daarom kopen we minder soorten vleeswaren en laten de kinderen zelf kiezen wat ze die week willen hebben.
  • We gaan dit een maand doen.

Voorbereiding

Om het onszelf makkelijker te maken bedachten we van te voren wat de ‘moeilijke’ momenten zouden zijn. Omdat vleeswaren lastig leken, bedachten we van te voren alternatieven zoals verschillende smeersels en tapenades en testten die. Ook uit eten/bij iemand anders eten leek ons een lastig.

Hoe ging het?

Uit eten ging heel goed, ik heb een keer een vegan optie gegeten tijdens een weekend weg en toen ik met oud-collega’s uit eten was stonden er allemaal verschillende gerechten op tafel en heb ik alleen de vegetarische opties gegeten en dat was allemaal heel lekker. Toen ik bij een vriendin lunchte probeerde ik de vega paté die ze had gekocht.

Wanneer ging het mis?

Volgens mijn man het ik eens kroepoek gegeten bij een rijstgerecht. Ik eet eigenlijk altijd de cassave kroepoek omdat ik dat lekkerder vind, maar die was op waarna ik blijkbaar gedachteloos uit de andere zak heb gegeten. Simpel op te lossen: gewoon niet meer kopen want de andere smaak vind ik lekkerder :).

Mijn man at een kroket. Hij kreeg er een aangeboden toen hij bij zijn vader lunchte en omdat we zelf altijd vegetarische kroketten eten bedacht hij te laat dat er kalfsvlees in zat.

Het ging bijna mis toen we uit eten waren en mijn man zei ‘hier proef deze kipnuggets eens’ over het gerecht van onze jongste dochter. Ik nam een hap en concludeerde dat ze lekker waren. Pas later begreep ik dat het de vegan ‘chiken-less nuggets’ waren, shoutout naar ‘de boterlap’: well done you had me fooled!

Mijn man at in Volendam een visje op de dijk.

Hoe beviel het?

We hadden minder last van een after-dinner dip en zolang we thuis zijn gaat het vrij soepel. Zoals we van tevoren al verwacht hadden was het buiten de deur lastiger. Het hielp wel dat we deze challenge groots hadden aangekondigd in onze omgeving.

En nu?

Ik verwacht dat we nog af en toe vlees of vis zullen eten, maar door deze challenge nog minder dan we al deden en eigenlijk nooit thuis waar we het grootste gedeelte van onze maaltijden nuttigen :).

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *