Food | Persoonlijk

Persoonlijk: Zo betaal ik de werkelijke prijs voor vlees

27 mei 2022

Door de tijd heen zijn we steeds minder vlees gaan eten. Het avondeten is meestal vegetarisch, maar tijdens ontbijt en lunch eten we graag vleeswaren. Helemaal vegetariër worden zien we dus nog niet zitten. Eerder schreef ik al dat we beter vlees kochten door bepaalde leveranciers te kiezen en geen kiloknallers te kopen. Onlangs gingen we een stap verder en probeerden de werkelijke prijs voor vlees te betalen.

CE Delft heeft becijferd dat kippenvlees gemiddeld 26%, rundvlees 40% en varkensvlees 53% duurder zou zijn als het niet gesubsidieerd zou zijn en klimaatkosten e.d. zouden worden doorberekend. Volgens economische modellen zou een hogere prijs tot een lagere vraag leiden, dus als ik nou meer zou betalen zou ik misschien minder vlees eten??

Challenge accepted! Eerst deden we een schatting welk bedrag we in 2021 aan vlees hadden uitgegeven. We gokten zo’n 1000 euro, wat neerkomt op iets minder dan 20 euro per week. In onze bankgegevens konden we 803 euro terugvinden door de filteren op de marktslager waar we wekelijks komen. 1000 euro lijkt dus een redelijke schatting want we zullen gerust ook af en toe ergens anders wat hebben gekocht.

Uitgaande van deze 1000 euro zouden we dus honderden euro extra moeten betalen (260 tot 530 euro). Sterker nog; dit zou alleen een eerlijke prijs zijn, maar nog niet bijdragen aan het veranderen van het systeem. Daarom besloten we 1000 euro uit te trekken voor een extra stuk landbouwgrond bij land van ons. In mijn eerdere blog over land van ons vertelde ik al wat me zo aansprak aan hen.

PS; die smakelijke burger die je bovenaan ziet…. die was dus wel vegetarisch 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.