Veruit het bestgelezen item op mijn blog is een klein onderzoekje naar wat mijn koekenpan nou zo milieuvriendelijk maakte. Vanmorgen kreeg ik in mijn mailbox de vraag of de pan nog steeds beviel. Een goede vraag! Want niet alleen het productieproces en het materiaal maakt iets een duurzamere keuze, maar ook hoe lang het product meegaat.
Daarom dit follow-up artikel waarin ik deze vraag stel aan de chefkok des huizes en foto’s van de staat van de anti-aanbaklaag na enige jaren in ons huishouden te hebben meegedraaid. Hierbij is het belangrijk te melden dat er altijd met houten spatels wordt gekookt en opgeschept wordt met plastic opscheplepels. Er komt dus geen metaal in de buurt van de pannen! De pannen worden bewaard in een keukenla waar ze opgestapeld worden met speciale pannenbeschermers ertussen zodat ze niet over elkaar heen krassen. (Voor mensen die dat niet doen, ga dat doen 😉 ! Je kunt ze kopen bijvoorbeeld bij HEMA, Blokker, IKEA, Action etc. )
Volgens de chefkok des huizes bevallen de pannen nog steeds goed maar er volgde daarna een ‘maar’. De anti-aanbaklag is namelijk niet meer helemaal intact. Zie ter illustratie de foto’s hieronder.
Zoals je in het originele artikel al kon lezen, kunnen deze Greflon pannen beter tegen hitte dan het traditionele Teflon. Roerbakken is volgens mijn chefkok echter nog steeds geen goed idee en je moet sowieso voorzichtig blijven met het echt heet stoken van de pan. Zijn pan met grijze coating (ook van de Sola maar ik ben het exacte label vergeten) houdt het het beste. De wok een stuk minder en is wat mij betreft geen aanrader. (Zie wederom foto’s hieronder).
Concluderend: De koekenpan die wij kochten bevalt nog steeds goed, maar de coating is niet meer intact. Volgens de chef is het van alle anti-aanbakpannen die we geprobeerd hebben wel de stevigste.
Wat doen we nu?
Voor zijn verjaardag zette de chefkok des huizes een gietijzeren skillet (aka koekenpan) van het merk Petromax op zijn verlanglijstje. Deze heb ik hem cadeau heb gedaan. Deze pan heeft echter geen anti-aanbaklaag. Inmiddels is hij daar druk mee aan het experimenteren (kan bijvoorbeeld in de oven) en is er erg enthousiast over! En ik als fijnproever ook 🙂 . Ik heb me laten vertellen dat het iets meer werk is, maar dat dat het meer dan waard is.
Disclaimer: Alle pannen die genoemd zijn hebben we zelf gekocht en we zijn op geen enkele manier gesponsord.