Kids | Thuis

Duurzame(re) switch: 5 ‘groenere’ kraamcadeaus

14 november 2019

Sinds we kinderen hebben hebben we veel maar dan ook veel meer spullen. Toen onze oudste een baby was grapten we wel eens dat de meeste spullen in huis van hem waren. En ergens zat er een kern van waarheid in… Begrijp me niet verkeerd, veel van die dingen gebruikten we ook echt zoals de kinderwagen en de box. Maar een aantal dingen ook echt niet, wat natuurlijk hartstikke zonde is! Daarom vandaag 5 tips voor mensen die binnenkort op kraamvisite gaan en een cadeautje mee willen nemen.

Tip 1: Vraag of de ouders nog wensen hebben. Op die manier geef je iets wat ook echt gebruikt gaat worden en dat is per definitie duurzamer. Hebben ze geen idee dan is een luiertaart een goede optie (check of ze niet toevallig voor wasbare luiers gaan) want luiers worden sowieso gebruikt. Ga dan wel voor een groter maatje dan newborn, de meeste ouders hebben een voorraadje en op die manier is de baby niet al te groot voor ze aan ‘jouw’ luiers toe zijn.

Tip 2: Knuffels zien er ontzettend schattig uit en zijn leuk om te geven. De gemiddelde pasgeboren baby heeft er echter meer dan hij/zij armen heeft om mee te knuffelen. Ik denk zelfs meer dan een octopus (8 armen) mee zou kunnen knuffelen :-)! Geef in plaats hiervan bijvoorbeeld een hema*-bon en schrijf er desnoods bij dat het misschien wat onpersoonlijk over komt maar dat ze vast al heel veel schattige knuffels hebben en de ouders op deze manier iets kunnen kopen wat ze nodig hebben wanneer ze het nodig hebben.

Tweedehands gekregen van mijn schoonzusje, maar de kaartjes zaten er nog aan…

Tip 3: Speaking of kleertjes…. ook dit is natuurlijk een superschattig cadeau. Let hierbij echter wel op de maat van de kleertjes: hoe groot is de baby bij geboorte en hoe oud is de baby als je op kraamvisite gaat? Op die manier zorg je dat de kleertjes niet al te klein zijn als je met je cadeautje langskomt. Maar denk ook aan de seizoenen; koop bijvoorbeeld geen zomerkleding ‘op de groei’ als de herfst in aantocht is. Houd ook de stijl van de ouders in je achterhoofd. Zo gaf ik mijn neef en zijn vrouw een ‘buff’ voor de kleine omdat ze echt outdoortypes zijn en hun baby mee zouden nemen naar IJsland. Tweedehands is misschien ook een optie, bijvoorbeeld oude kleertjes van je eigen kindje (‘pre-loved’) om een luiertaart mee te versieren. Maar ik heb bijvoorbeeld ook de draagzak van een vriendin gekregen toen haar kindje er te groot voor was en die gebruik ik ook veel.

Tip 4: kraamkost! Hier werd ik bij de oudste heel blij van! Van een vriendin kreeg ik tegoedbonnen die ik bij haar kon inleveren voor avondeten. Zij zou dan koken en ik hoefde alleen maar mijn eten in ontvangst te nemen. Een soort tafeltje-dek-je voor jonge gezinnen :-). Ze had als regel dat hoe verder van tevoren ze wist dat er een bon ingeleverd zou worden, hoe specialer het eten zou zijn. Maar eerlijk gezegd, al had ze gekookt gras langsgebracht was ik al blij geweest. Geen zin om je uit te sloven? Iets lekkers voor de ouders zal vast ook in de smaak vallen.

Tip 5: geen spullen! Kraamkost valt natuurlijk al in die categorie, maar er zijn meer dingen te bedenken: een middagje/avondje/nachtje oppassen als het kindje wat groter is of de ouders eens willen doorslapen, een schoonmaakbeurt door bijv. helpling, een bijdrage aan een activiteit/workshop zoals babymassage, -zwemmen of draagconsult, mooie foto’s maken of laten maken… etc. etc.

Wat was jouw beste kraamcadeau?

*De hema zit door het hele land heen en er is daarom bijna altijd in de buurt. Dat valt met andere winkelketens soms wat tegen. Maar er zijn genoeg andere leuke ideeën, zoals een boekenbon zodat er een prentenboek kan worden uitgezocht.

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *