Food | Persoonlijk | Thuis

Hoe gaat het ondertussen met mijn koekenpan?

19 oktober 2021

Veruit het bestgelezen item op mijn blog is een klein onderzoekje naar wat mijn koekenpan nou zo milieuvriendelijk maakte. Vanmorgen kreeg ik in mijn mailbox de vraag of de pan nog steeds beviel. Een goede vraag! Want niet alleen het productieproces en het materiaal maakt iets een duurzamere keuze, maar ook hoe lang het product meegaat.

Daarom dit follow-up artikel waarin ik deze vraag stel aan de chefkok des huizes en foto’s van de staat van de anti-aanbaklaag na enige jaren in ons huishouden te hebben meegedraaid. Hierbij is het belangrijk te melden dat er altijd met houten spatels wordt gekookt en opgeschept wordt met plastic opscheplepels. Er komt dus geen metaal in de buurt van de pannen! De pannen worden bewaard in een keukenla waar ze opgestapeld worden met speciale pannenbeschermers ertussen zodat ze niet over elkaar heen krassen. (Voor mensen die dat niet doen, ga dat doen 😉 ! Je kunt ze kopen bijvoorbeeld bij HEMA, Blokker, IKEA, Action etc. )

Volgens de chefkok des huizes bevallen de pannen nog steeds goed maar er volgde daarna een ‘maar’. De anti-aanbaklag is namelijk niet meer helemaal intact. Zie ter illustratie de foto’s hieronder.

Zoals je in het originele artikel al kon lezen, kunnen deze Greflon pannen beter tegen hitte dan het traditionele Teflon. Roerbakken is volgens mijn chefkok echter nog steeds geen goed idee en je moet sowieso voorzichtig blijven met het echt heet stoken van de pan. Zijn pan met grijze coating (ook van de Sola maar ik ben het exacte label vergeten) houdt het het beste. De wok een stuk minder en is wat mij betreft geen aanrader. (Zie wederom foto’s hieronder).

Concluderend: De koekenpan die wij kochten bevalt nog steeds goed, maar de coating is niet meer intact. Volgens de chef is het van alle anti-aanbakpannen die we geprobeerd hebben wel de stevigste.

Wat doen we nu?

Voor zijn verjaardag zette de chefkok des huizes een gietijzeren skillet (aka koekenpan) van het merk Petromax op zijn verlanglijstje. Deze heb ik hem cadeau heb gedaan. Deze pan heeft echter geen anti-aanbaklaag. Inmiddels is hij daar druk mee aan het experimenteren (kan bijvoorbeeld in de oven) en is er erg enthousiast over! En ik als fijnproever ook 🙂 . Ik heb me laten vertellen dat het iets meer werk is, maar dat dat het meer dan waard is.

Disclaimer: Alle pannen die genoemd zijn hebben we zelf gekocht en we zijn op geen enkele manier gesponsord.

Only registered users can comment.

  1. Hier in huis gebruik ik al jaren een zware gietijzeren wok. Drie vier keer in de wordt ie gebruikt op dezelfde manier hout en plastic spatel en opscheplepels, na gebruik met de hand afwassen en inwrijven met wat wokolie. Dit doen we ook met onze twee andere gietijzeren pannen.je kan zien dat ze gebruikt zijn. Maar geen echte sporen van slijtage te zien.
    Wel heb ik onlangs van een weinig gebruikte grote gietijzeren pan afscheid genomen. Er zat een scheur in de bodem. (Mogelijk een productie foutje)

  2. Ook wij zijn op zoek naar een extra pan met antikleef.
    De meeste pannen hebben het Duitse greblon, ter vervanging van teflon, alleen greenpan gebruikt nog een andere stof, de naam ontsnapt me even maar het probleem blijft de temperaturen.
    Als wij een reisje maken is dat meestal over de grens, naar Nederland.
    Het valt me op dat wij dan, telkens wij iets huren, een fornuis zien staan met gaspitten, er word veel op gas gekookt in Nederland.
    Een gasvlam bereikt makkelijk een temperatuur van 650°C, dezelfde waarde van bvb stookolie waarmee je ook je woning kan verwarmen.
    De antikleefpannen zijn wel verbeterd in die zin dat ze nu temperaturen aankunnen van 450°C tegenover de schamele 260°C van een teflonpannetje.
    Dat is nog steeds 200°C lager dan de temperatuur van een gasvlam.
    Het verbaasde mij trouwens dat de antikleefpannen van topmerk Demeyere nog steeds aan die 260°C beperkt zitten.
    Nog steeds dat giftige teflon? ik weet het niet.
    Misschien is het enkel om de klanten niet te overmoedig laten worden?
    De meeste fabrikanten raden aan om vetstof in de pan te doen, of ze in te smeren voor je ze wegzet.
    Die vetstof zorgt dat de temperaturen beperkt blijven.
    Een fabrikant merkte dat olijfolie, die niet tegen hoge temperaturen bestand is en begint te roken (met bepaalde boters kan je dat ook hebben) de temperaturen niet onder controle houd doordat deze verbrand.
    Een andere fabrikant merkt op dat zijn antikleefpannen beperkt geschikt zijn voor inductie, de booststand van de inductieplaat mag je niet gebruiken met de pan.
    Mijn ervaring is dat je vandaag meer leert uit bezoek van de officiële websites van de fabrikanten dan van review die u leest.
    De grote merken zijn vrij transparant geworden.
    Wanneer ik een pan bekeek vonden 3 reviewers het een slechte pan, net omdat de boter naar de buitenkant loopt bij hoog vuur.
    Ook merkten zij op dat alles begon te plakken.
    Zij hebben dus hun pan verbrand op hoog vuur, waarschijnlijk zonder de pan even in te vetten.
    De illusie van vetvrij koken.
    Als je echt vetvrij wil koken dan denk ik dat je een airfryer moet kopen.

    mijn oordeel over antikleef, is dat ze niet geschikt zijn om op gas te gebruiken.
    Wij hebben een pan die beperkt is tot 260°C, de antikleef is verbrand.
    Onze Creuset (tot 450°C) blijft perfect werken op onze keramische plaat.
    Op gas zou deze volgens mij ook verbranden.
    Wat doet de Creuset, ze bolt haar bodem zodat enkel de rand nog in contact staat met het glas van de kookplaat, dit om de temp te controleren.
    Onze plaat heeft 9 standen, vanaf stand 7 bolt de pan en zie je de boter naar de kant lopen.
    Boven een vlam zal dat niet werken volgens mij, dan moet je echt het vuur laag houden.

    Zo lang ze met de antikleef niet boven die temp van 650°C raken zullen deze beperkingen blijven bestaan, dat is natuurkundig en wiskundig een vaststaand feit.
    Een stuk vlees dichtschroeien doe je dus best op een rvs pan, daar komt niets aan.
    Een antikleef, is alleen goed voor een eitje of een vis op vel te bakken, op laag vuur.
    Je moet gewoon de wapens gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn.
    Dat is geen kwestie van goede of slechte pan, elke pan heeft een doel.
    Een welbepaalde webshop waar ik ging kijken schrijft ‘koop slechts 1 pan en leer ze kennen.
    Later koop je een pan bij om andere dingen mee te doen, zo bouw je stap voor stap je keuken op. Koop niet al je pannen en potten bij een enkel merk maar zoek wat voor jou de beste pan is’.

    Onze set is 40 jaar oud, merk AMC, onze flensjespan is le creuset, en onze half wokpan is verbrand.
    Volgens de raad die ik las gaan wij nu 1 hogere koekenpan zoeken die bij ons past.
    Vlees dichtschroeien kunnen we steeds met die AMC set doen, en we hebben nog geen inductie kookplaat in huis, dus die set moet niet helemaal vervangen worden.
    De pan zal op inductie moeten kunnen, maar of we een hoge temperatuurpan nemen weten we nog niet, we denken er over na.

    1. In vakanties huisjes zie je inderdaad veel gas, thuis koken wij inmiddels op inductie.
      De tip om een pan tegelijk te kopen en die uitgebreid te testen en niet meteen een hele set (die wellicht tegenvalt) lijkt me een verstandige!

  3. Ik vergat er nog een dingetje bij te vermelden.
    De Tefalpannen hebben in het midden een rode stip, die veranderd van kleur.
    Dat wil zeggen dat de pan heet genoeg is om er iets mee te doen.
    Je moet de bodem vullen, en/of de kookplaat minderen om verbranding te voorkomen.
    Het Duitse Fissler gaat nog een stap verder, zij hebben een pan en wokpan met een bodem die volledig veranderd van kleur, niet enkel de middelste dot op de bodem.
    Dat is om in geval de pan niet geheel gevuld is (bvb een paar worstjes op een lege pan) om jou er attent op te maken dat je het vuur kan minderen zodra je de verkleuring ziet van de bodem.

  4. Gisteren schreef ik nog ‘ Een stuk vlees dichtschroeien doe je dus best op een rvs pan, daar komt niets aan.
    Een antikleef, is alleen goed voor een eitje of een vis op vel te bakken, op laag vuur. ‘.

    Bij een fabrikant las ik ongeveer hetzelfde, een antikleefpan is goed voor vis of een eitje, een keramische kan meer aan maar vlees goed bakken doe je in een RVS pan “omdat de temperaturen in rvs hoger zijn” stond er op die site te lezen.
    Met antikleef werken = nooit het vuur op max zetten.
    Ook bij Le Creuset staat datde pan de beste resultaten geeft bij laag of matig vuur.
    Niet dat je de coating zou verbranden, dat schrijven ze meestal niet.
    Er was wel een fabrikant die het schreef.
    Maar stel je voor dat je een set koopt met antikleef, zoals jullie pannen op de foto, dan mag je nooit iets goed doorbakken, of je moet de barbeque telkens klaarzetten.
    Vandaar die tip om telkens 1 pan te kopen die je dan enkel gebruikt waarvoor ze gemaakt is.
    Net zoalS de chefkok bij jullie nu ook zijn pannetje gekocht heeft om mee te werken, testen, spelen.
    Een goede zet vind ik, wij zijn ook z bezig.
    De Creuset is voor een flensje, of een ei, of een vis, die is echt laag en enkel daarvoor geschikt.
    Nu zoeken wij een allrounder, een hogere koekenpan om veel mee te doen.
    Dan moet het ofwel een keramische zijn, want vlees komt zeer weinig in huis bij ons dus dat is een optie, ofwel een rvs, bodem met wafelpatroon om met weinig vet te kunnen werken.
    Zo heb ik voor mensen met inductie ook bij een verkoopsite van meerdere merken gelezen dat een pan met alu bodem vormvaster blijft als het gegoten aluminium is, voor inductie kan dat niet, dan moet de magnetische stalen plaat die ze er in stoppen zorgen dat de bodem vormvast blijft.
    Als die plaat er niet in zit haal je niet de 100% rendement met inductie.
    Bij inductie moet je steeds letten op die plaat in de bodem, als de pan verkocht word als ‘geschikt voor inductie’ wil dat nog niet zeggen dat die plaat er in zit.
    In dat geval zal bvb een gewone RVS pan wel werken op inductie, maar het zal veel meer energie vragen om een gerecht te bereiden als het rvs is zonder die plaat in de bodem.

  5. Ik kan zeggen dat ik de Sola wok nu 2 jaar in huis heb en vrijwel dagelijks gebruik, er zit nog niet een schrammetje in de bodem. Tot nu toe is dit de beste wok die ik ooit gehad heb! Ik gebruik houten spatels uiteraard.

    1. Hoi Conny, wat leuk dat je weer reageert! Fijn dat de pannen nog steeds zo goed bevallen! Nog veel kookplezier gewenst 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *