Persoonlijk | Thuis

Persoonlijk: En toen had ik 5 afvalcontainers in mijn tuin…

23 maart 2023

Lange tijd ging ik door het leven met 3 afvalcontainers: een voor PMD afval (plastic, metaal, drankkarton), eentje voor papier en een zogenaamde duobak. In een duobak zit een scheidingswand waardoor er twee ruimtes ontstaan. Een van die ruimtes is voor GFT (groente-, fruit- en tuinafval) en eentje voor restafval.

De gemeente waar we wonen gaat op termijn overstappen naar PMD+: plastic, metaal, drankkarton + restafval en na het ophalen van al dat afval wordt het gescheiden in plaats van ‘ aan de bron’ (=thuis). Papier en GFT blijven dan wel apart worden ingezameld. Als papier namelijk bij het ‘normale afval’ komt wordt nat en vies en kan het niet goed worden hergebruikt. GFT kan worden omgezet in compost en daar wil je natuurlijk ook geen plastic of metaal o.i.d. doorheen hebben.

Helemaal prima om over te schakelen naar PMD+, papier en GFT dus! Ik heb dan drie afvalcontainers in de tuin en dat heb ik nu ook. Het scheiden is alleen makkelijker omdat ik dan i.p.v. vier stromen naar 3 stromen ga (in de duobak zitten twee stromen dus 2+1+1=4 versus 3 bakken).

Minder fijn is dat het besluit zo lang op zich heeft laten wachten dat de vuilnisauto’s aan vervanging toe zijn en deze moeten worden ingericht op reguliere afvalcontainers in plaats van de duobakken. Ik heb daarom deze week twee nieuwe containers gekregen. Eentje voor GFT en eentje voor restafval. Die gaan de duobak dan vervangen. Hierdoor heb ik twee extra bakken in de tuin staan en komt het totaal dus op vijf.

Na de volgende lichting mag ik de duobak laten staan en wordt deze opgehaald. Dan gaat mijn totaal aantal bakken dus terug naar vier. Hopelijk gaan we dan snel over naar PMD+ waardoor ook mijn plasticcontainer weg kan. Want ook vier afvalcontainers nemen wel veel ruimte in….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *