Kids | Persoonlijk

10 dingen die ik niet had verwacht te gaan doen in mijn eerste weken als juf

28 november 2019

Dit schooljaar begon ik aan een baan als docent op een middelbare school hier in de stad. Hiervoor werkte ik een aantal jaar als docent op het HBO (chemie) en als onderzoeker op verschillende universiteiten. Ik solliciteerde op een functie als scheikundedocent in de bovenbouw havo/VWO maar uiteindelijk kreeg ik meer uren dan verwacht en geef ik letterlijk les van 1 VMBO kader t/m 6 VWO. Door het leeftijdsverschil tussen de verschillende klassen onderling en in vergelijking met het HBO word ik vrijwel dagelijks (meestal op een positieve manier!) verrast. Hier 10 dingen die ik van te voren niet had bedacht te gaan doen:

1) Op de schoolfoto te gaan

Klassenfoto’s en portretfoto’s werden op het HBO niet gemaakt dus dit was nieuw. De portretfoto’s waren trouwens wel anders dan toen ik zelf op school zat. Er stonden namelijk twee busjes voor de deur van de school waarin de pasfoto’s werden gemaakt. Je moest zitten op een krukje, de zijdeur werd dicht gegooid en dan werd de foto gemaakt. Over een kidnappervibe gesproken….

2) Een schapenhart ontleden

Dit had ik voor het eerst en laatst gedaan (dezelfde keer) toen ik zelf op de middelbare school zat. Omdat ik het vak NT (natuur&techniek) geef aan het VMBO er een module biologie in zat mocht ik aan de bak. De tekening bovenaan (buitenkant van het hart) is door een van de leerlingen gemaakt.

3) Meelopen in een Pride Walk

Tijdens ‘coming out’-day waren er wat vervelende incidenten bij een van de middelbare scholen in de stad. Onze school staat bekend als een hele tolerante school en er werd de vraag gesteld wie er mee wilde lopen in de Pride Walk. Gezien de voorbeeldfunctie die docenten hebben en het blijkbaar nodig is gezien dit soort vreemde incidenten leek het me een goed idee mijn neus te laten zien.

4) Een duo-toets af te nemen

Dit staat voor volgende week gepland. In het kader werkdrukverlaging en dat het al spannend genoeg is op een nieuwe school heeft de sectie besloten om de eerste echte toets (tot nu toe alleen opdrachten) in duo’s te laten maken waarbij ze fluisterend mogen overleggen. Ik heb wel eens groepjes begeleid met projecten, maar dit is toch weer anders.

5) Sinterklaas te vieren met mijn (eindexamen!)mentorklas

Ik had dit kunnen zien aankomen als mijn mentorklas een onderbouwklas zou zijn, maar ik heb dus eindexamenleerlingen havo & VWO. Wel gezellig natuurlijk 🙂

6) Uitleggen wat een vrouwencondoom is

In hetzelfde biologieboek wat mijn VMBO-klassen gebruiken staat ook het hoofdstuk ‘voortplanting’ en dat vinden ze natuurlijk ontzettend interessant. Wekelijks krijg ik willekeurige vragen naar mijn hoofd geslingerd over dit hoofdstuk.

7) Op bezoek te gaan bij mijn oude school

Met mijn collega ging ik langs op mijn oude school (HBO). We moesten namelijk in de buurt zijn en mijn collega was wel benieuwd.

8) Mijn kind mee te nemen naar het werk

Ik zou mijn kleuter meenemen op de landelijke stakingsdag. Zijn juf staakte namelijk (helemaal terecht, alle kleuterjuffen zijn helden en zouden zo behandeld moeten worden ook qua salaris!) en op die manier konden mijn lessen aan de eindexamenklassen gewoon doorgaan terwijl ik wel een punt maakte. Helaas was ik ziek. Mijn baby is wel al een keer mee geweest. Ik bracht op mijn vrije dag namelijk gemaakte toetsen langs zodat die nog konden worden ingezien voor de schoolexamens.

9) Instructiefilmpjes voor het gebruik van een brander te kijken

Wist ik als chemicus dan niet hoe ik een brander moest aansteken? Nee dat was niet het geval. De NT-klassen hebben namelijk zelf instructiefilmpjes gemaakt over het werken met de brander. Vonden ze superleuk!

10) Een suikerkorrel onder de microscoop te bekijken

Ik heb als onderzoeker microscopen gebruikt, vaak in combinatie met een imaging techniek, maar nooit een suikerkorrel. Terug naar de basis 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *