Kids | Persoonlijk

Fair Fashion kinderkleding: mijn eerste stappen

9 september 2019

Lang heb ik gedacht dat het niet uitmaakt waar ik kleding koop, omdat ik in mijn eentje geen verschil maak. Ik wist ook niet of de productieprocessen en -omstandigheden beter zouden zijn als ik meer geld voor een kledingstuk zou neerleggen. Ik denk dat veel mensen dit herkennen. In je eentje maak je totaal geen impact. Feit is wel dat de kledingindustrie pas zal veranderen als consumenten massaal weigeren kleding te kopen die onder slechte omstandigheden is geproduceerd. 

Om ergens te beginnen pas ik daarom de volgende 5 principes toe:

#1 Hoeveel hebben ze echt nodig?

Natuurlijk is kinderkleding leuk en schattig, maar met een gezin heb je echt geen 20 rompertjes nodig voor 1 baby… de wasmachine draait vaak genoeg 🙂 Ik denk dat het herkenbaar is voor veel ouders dat sommige kleding niet/nauwelijks gedragen is omdat je kindje zo hard groeit. Wat ik ook veel zie is dat je iets ‘op de groei’ cadeau krijgt maar tegen de tijd dat je kindje het aankan het veel te warm of te koud is.

Mijn tip is dan ook een cadeaubon te geven i.p.v. een pakje/knuffeltje als je op kraamvisite gaat zodat er iets naar eigen smaak, in de juiste maat, in het juiste seizoen gekocht kan worden. Schrijf in het kaartje/vertel gewoon dat het misschien minder persoonlijk is maar waarom je dit hebt gedaan. Hier heb ik echt alleen maar positieve reacties op gekregen (en geklaag over nutteloze (kraam)cadeaus haha)!

#2 Ik gebruik wat ik al heb

Ik heb twee kinderen en de jongste heeft veel kleren/spullen van de oudste gekregen ook al zijn het een jongen en een meisje. Wat dacht je bijvoorbeeld van slaapzakken, hydrofielluiers, badcapes en boxkleden? Ook qua kleding kan er best wat worden hergebruikt zoals bijv. rompertjes en broekjes.

#3 Ik deel of ruil

Zoals gezegd ik heb een jongen en een meisje en om haar nou 90% van de tijd in het blauw te steken…. Daarom zijn veel van de (blauwe) kleren van de oudste naar een vriendin van mij gegaan die een zoontje van 1 jaar heeft. Anderzijds heeft mijn dochtertje ook soms kleding van andere (oudere) kindjes aan.

#4 Ik koop tweedehands

Dit is nieuw voor mij, het leek me namelijk lastig dat als je wat leuks ziet het niet de juiste maat is bijvoorbeeld en wie heeft het eerder gedragen? Laatst was er echter een rommelroute in de wijk en daar heeft mijn zoontje wat kleding uitgezocht van een buurjongen even verderop.

#5 Ik koop geen kleding waarvan ik zeker weet dat het niet klopt

Laten we eerlijk zijn… Sommige dingen kunnen niet gemaakt worden voor een bepaalde prijs. Als ik tien keer meer betaal betekent dat niet per definitie dat het wel goed zit, maar om ergens te beginnen koop ik niet meer iets waarvan ik zeker weet dat het niet klopt.

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *