Thuis | Uit

Lezersvraag vochtvreter

12 februari 2021

Onlangs ontving ik van een van mijn trouwe lezers een vraag over vochtvreters. Hij had een vochtvreter gekocht voor in de auto zodat zijn ramen niet zo snel zouden beslaan. Dat werkte perfect maar er lag af en toe een laag water onderin. Hoe werkte zoiets? En hoe moest dat worden afgevoerd??

De scheikundedocent in mij werd wakker en ik vertelde over zouten die water in hun rooster kunnen opnemen en zo een hydraat kunnen vormen. (Ik weet het niet meer zeker, maar in mijn enthousiasme kan ik zelfs een oude havo eindexamenvraag over dit onderwerp hebben gesuggereerd. Voor de liefhebber: Scheikunde examen 2011, 1e tijdvak opgave 2 vochtvreters. Het spijt me G!) Afijn een lang verhaal kort: een gel of zout kan vocht opnemen, maar niet oneindig.

De vochtvreter die hij had gekocht was van het merk Bison en bestaat uit een bakje waarin een zak met zout gaat (er zijn navullingen te koop) en in het bakje eronder zit soms ‘ineens’ een paar centimeter water. Dit water dient te worden afgevoerd via de WC omdat deze afvalstroom via de waterzuiveringinstallatie gaat en water uit de putten op straat steeds minder.

In veel bestaande situaties worden hemelwater (zoals regen/sneeuw/hagel) en vuilwater (denk aan WC) namelijk afgevoerd via een gemengde buis en gaat alles naar de waterzuiveringsinstallatie. Dit is echter niet wenselijk omdat het hemelwater van zichzelf schoon genoeg is en dit voor piekdrukte zorgt tijdens bijvoorbeeld hoosbuien. Langzaamaan worden dus de systemen verandert en wordt hemelwater rechtstreeks naar sloten geleid en het vuile water van bebouwing naar de zuivering. Je raadt het al: de lezer woont in een nieuwbouwwijk en het is dus van belang om voor afvoer via het vuilwatersysteem te kiezen en niet rechtstreeks op het oppervlaktewater te lozen.

Overigens heb ik zelf een vochtvreter van het merk PINGI. Doordat de inhoud vocht opneemt verandert de kleur en dit kun je als indicator gebruiken. Op het moment dat de kleur verandert doe je PINGI in de magnetron waardoor het gebonden water verdampt en de kleur weer terugverandert en je de vochtvreter opnieuw kunt gebruiken (dus zonder refill!).

Heb je ook een vraag of opmerking? Stuur me een berichtje via marleen@ikredmijnwereld.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *