Gedurende de laatste jaren zijn we steeds meer plantaardig gaan eten. Waar vroeger mijn favoriete slogan was ‘de meeste vegetarische gerechten zijn lekkerder met spekjes’ hebben we ondertussen een repetoire aan vegetarische gerechten waar ik vlees echt niet mis. Maar niet alleen bij vleesvervangers draait onze positie, ook bij andere producten. De afgelopen maanden probeerden en/of vervingen we verschillende producten. Kijk je mee?
Thee
We drinken zelf nauwelijks frisdrank en alcohol en besloten daarom jaren terug al om wat meer geld te besteden aan kwalitatief betere thee. Maar eerlijk is eerlijk… meestal kwam die toch uit een zakje omdat het gebruik van losse thee in een theefilter voor 1 persoon (wij gebruikten er een in de vorm van een staafje) of losse theefilters net even teveel moeite was. Deze winter kochten we een theepot met filter en sindsdien drinken we bijna alleen maar losse thee die we per pot zetten (misschien heeft ook onze nieuwe keuken met quooker hiermee te maken?). Dit scheelt niet alleen heel veel verpakkingsmateriaal en volume tijdens transport maar is vooral veel lekkerder!! Inmiddels heb ik een hele rij met metalen bussen vol met thee.
Havermelk i.p.v. melk
Ik was een beetje huiverig voor havermelk (of haverdrink zoals op de verpakking staat) omdat ik er een beeld van latte-drinkende, quinoa-kauwende, bebaarde, op fixies fietsende hipster bijhad. Het was dan ook niet ondergetekende maar mijn man die besloot eens een pak mee te kopen. Inmiddels gaan er 1 of 2 pakken per week doorheen. We drinken nog steeds melk, maar wel minder. Havermelk mist vooral het vettige laagje dat het melk achterlaat en dat is een plus. De smaak is wel echt anders, maar zeker niet minder. Hier thuis wordt het vooral gebruikt i.p.v. melk in de thee. Wij kozen voor een niet-gezoete variant. Wat een fijn voordeel is boven melk is dat alleen aangebroken verpakkingen in de koelkast bewaard hoeven worden en ze bovendien veel langer houdbaar zijn.
Jackfruit als vleesvervanger
Deze moeten we nog proberen, maar staat al in de kast. Bij een verhaal over de hoeveelheid vlees die een Nederlander gemiddeld eet werd deze vrucht genoemd als vleesvervanger. Ik kende het niet en besloot hier verandering in te brengen. To be continued!
Zeekraal
Zeekraal is een groente (?) die ik nog nooit gegeten had en we hebben deze zowel rauw als gewokt gegeten. Lekker!
Eerder schreef ik al hoe we plantaardige roomboter ontdekten (we zijn helemaal om en gebruiken het nu voor alles waar we vroeger roomboter voor gebruikten), overgingen naar vegetarische kroketten en verschillende vegetarische vleeswaren probeerden. Een andere goede vleesvervanger zijn natuurlijk mijn zelfgekweekte oesterzwammen.