Sinterklaas zou in eerste plaats vooral LEUK moeten zijn. Voor zowel kleine als grote kinderen. Daarom leggen we thuis vooral de nadruk op het samenzijn en de gezelligheid en zijn alle andere dingen (zoals grote, mooie en dure cadeaus) slechts bijzaak. Klinkt goed toch? Hier mijn tips 🙂
Tip 1: We gebruiken Sinterklaas en Piet niet als pedagogisch middel. We dreigen niet dat er geen cadeaus komen, Sint en Piet door de schoorsteen zouden kijken, stoute kindjes naar Spanje zouden moeten etc. Het doel is een gezellige tijd te hebben, niet meer en niet minder.
Tip 2: Piet heet gewoon Piet (tenzij hij/zij een andere naam heeft zoals Malle Pietje), ook in de liedjes die we zingen. Hebben we geen idee wat de ‘nieuwe’ tekst is die er op school (of vorig jaar kdv) wordt gezongen dan houden we ‘lieve Piet’ aan. (Wellicht slim om dit even tegen de opa’s, oma’s ooms/tantes te zeggen van tevoren!) Toen mijn zoontje laatst toevallig wel ‘zwarte Piet’ zei heb ik gezegd dat dat een beetje gek is om te zeggen, ik heet toch ook geen ‘witte mama’ maar gewoon ‘mama’? Ja, dat was inderdaad een beetje gek vond hij.
Tip 3: Beperk het aantal plaatsen waar Sinterklaas cadeautjes achterlaat. Vorig jaar was Sint van plan om zijn verjaardag te vieren op 1) mijn werk, 2) bij opa en oma van papa’s kant met oom, tantes en nichtje, 3) opa en oma van mama’s kant met oom en tante, 4) het kinderdagverblijf en 5) thuis. Gekkenwerk natuurlijk als je het zo terugleest! Maak daarom keuzes. Vorig jaar hebben we het bijvoorbeeld niet thuis gevierd omdat we pakjesavond bij opa en oma waren.
Tip 4: In het verlengde van tip 3: Doe een Sinterklaas-gerelateerde activiteit i.p.v. een pakjesavond of -middag. Op die manier hebben we wel een gezellige middag met zijn allen maar ligt de nadruk op de gezelligheid en niet op de cadeaus. Zo heb ik bij mijn schoonfamilie voorgesteld om samen naar ‘Pietendorp’ te gaan i.p.v. samen pakjesavond te vieren. Voor de mensen die het niet kennen: tijdens Pietendorp lopen er twee weekenden zo’n 150 pieten door het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Voor deze activiteit kan mijn zoontje trouwens weer zijn museumkaart gebruiken. Andere opties zijn bijvoorbeeld het Muiderslot waar Sinterklaas een kamer heeft, Catharijneconvent in Utrecht, bezoek aan de Pakjesboot, een willekeurige Sinterklaasintocht, een Sinterklaasfilm/ voorstelling/ meezingfeest, etc.
Tip 5: Besteed meer aandacht en tijd aan gekkigheid en gezelligheid en minder aan cadeaus. Een voor de hand liggende tip voor cadeaus: Sinterklaas geeft onze kinderen ook altijd praktische cadeaus zoals een pyjama. De gekkigheid is misschien wat lastiger, maar hier wat voorbeelden.
Ons zoontje kreeg vorig jaar een paprika in zijn schoen (is hij wel gek op! anders is het een beetje zielig) met een briefje van Malle Pietje dat hij gefopt was. Tranen van het lachen biggelden over zijn wangen en hij had hele verhalen over de paprika aan iedereen die het horen wilde.
Met volwassenen deden we vorig jaar een cadeauspel. Ik heb toen uitgelegd dat Sinterklaas alleen aan kindjes cadeautjes geeft en hij heeft met zijn geknutselde mijter op zijn hoofd cadeautjes ingepakt voor het spel als een echte hulpsinterklaas.
Ook bouwen we bijvoorbeeld samen een schoorsteen in de kamer (zie foto boven) en kreeg hij bij het cadeautje in zijn schoen (een kinderschaar van minder dan 1 euro) een gedicht. In dit gedicht staan dingen die specifiek over ons zoontje gaan zoals de naam van zijn zusje, dat hij een eigen verzonnen liedje had gezongen (‘ Sinterklaas hoort altijd maar hetzelfde, dat is een beetje zielig!’) en dat hij te laat was voor het Sinterklaasjournaal en geen wortel in zijn schoen had gedaan. Ter inspiratie en vermaak (vul relevante info in bij <> voor hergebruik):
<Plaats>, <datum>, in het donker,
Lieve <vul naam kind in>
Gisteren hadden Sint en Piet een drukke nacht,
gelukkig heb jij eventjes met je schoen gewacht.
Vanavond klonk er in <plaatsnaam> een heel nieuw liedje,
wat vooral gewaardeerd werd door Malle Pietje.
Eet voortaan wel wat sneller je bordje kaal,
anders mis je het Sinterklaas Journaal.
Ozosnel had jouw huis makkelijk gevonden,
maar had daar wel graag iets verslonden.
Vul je schoen met een wortel of wat hooi,
dan stopt Piet hem daarna vol met strooi!
Op school knutsel je heel wat af,
van al dat knip- en plakwerk staan wij paf.
Daarom geven we jou deze mooie schaar,
maar knip er niet mee in <naam broertje/zusje>’s haar!
Liefs, Sint, Piet en Ozosnel
Only registered users can comment.